Închide

În Germania, se pregătește revoluția cățeilor | O lege contestată a stârnit un imens scandal

dog, cute, animal

Fotografie de kandykandoo pe Pixabay

Timp de citire: 4 minute

O propunere controversată a Ministerului Agriculturii din Germania de a-i obliga pe proprietarii de câini să își plimbe patrupedele de două ori pe zi a atras atenția iubitorilor de animale cu mult dincolo de granițele Germaniei. Revoluția cățeilor sau doar o furtună într-un pahar cu apă?

Ministerul Agriculturii a ajuns ținta glumelor, dar și a criticilor aspre, iar ministrul Julia Klöckner a fost acuzată pentru propunerea descrisă drept ridicolă. ”Trebuie să fie ideea cea mai groaznică pe care am auzit-o spusă de un ministru”, a scris editorialistul Bild, Hans-Jörg Vehlewald. ”Cine ar trebui să controleze acest lucru: poliția, biroul de ordine publică sau vecinii?”, se întreabă acesta.

Proprietarii de câini au luat cu asalt rețelele sociale și și-au arătat colții împotriva propunerii bizare a guvernului federal. Unii s-au arătat revoltați, spunând că animalele nu vor sau nu pot să suporte, din diverse cauze, două plimbări însumând măcar o oră pe zi. Alții au spus că în perioadele caniculare, de pildă, ar fi mai nimerit să duci câinele să se răcorească pe malul apei, decât să-l faci să sufere obligându-l să facă o plimbare lungă.

“Trebuie să-mi plimb câinii de două ori pe zi timp de o oră? Va fi epuizat fizic și psihic după o oră”, a scris un iubitor de câini pe Twitter.

Propunere scandaloasă sau mult zgomot pentru nimic?

Primul lucru care trebuie spus despre această lege este că ea nu specifică obligativitatea stăpânilor de câini să își ducă patrupedele la plimbare. Formularea din lege arată că ”un câine ar trebui să poată alerga sau să facă exerciții fizice de cel puțin două ori pe zi, timp de minimum o oră în aer liber (de exemplu: o plimbare, activitate în grădină etc.)”, potrivit publicației TheLocal.de.

Formularea lasă destul de mult spațiu de interpretare, dar important este ca, măcar o oră pe zi, câinii să poată să își petreacă timpul în aer liber. Nimeni nu prevede ce fel de activități ar trebui să facă proprietarii cu câinii lor, așa încât pe arșiță nu li se interzice să se răcorească pe malul apei.

O a doua inexactitate de interpretare îi vizează pe cei cărora li se adresează, de fapt, legea.

Citatul complet sună astfel: ”Un câine ar trebui să poată alerga sau să facă exerciții fizice de cel puțin două ori pe zi, timp de minimum o oră în aer liber în afara cuștii sale”, se arată în comunicatul de presă de pe site-ul ministerului.

Este o precizare care aduce lămuriri satisfăcătoare și sugerează că nu vorbim despre animale de companie obișnuite, care oricum sunt crescute într-un spațiu suficient de mare cât să se simtă liberi. Într-adevăr, ministerul a lămurit ulterior că legea ”se adresează crescătorilor de câini”, nu proprietarilor de câini obișnuiți.

Un oficial al ministerului a mai precizat că nimeni nu va fi trimis pe teren ca să verifice cu scrupulozitate dacă proprietarii de câini își iau animalele de companie la plimbare cu respectarea celor două plimbări zilnice vreme de cel puțin o oră. Însă, ministerul nu are decât să își pună cenușă în cap și să își recunoască vina pentru toată confuzia și revolta pe care a creat-o, mai ales că în preambulul legii se face referire explicit la faptul că o cincime din gospodăriile germane au cel puțin un câine, ceea ce implică limpede că noile reguli ar afecta pe toată lumea.

Totuși, activiștii pentru drepturile animalelor au avut și cuvinte de laudă pentru unele prevederi ale legii.

De pildă, legea interzice ținerea câinilor în lanț, fie închiși, fie în aer liber, și limitează numărul puilor pe care crescătorii autorizați au voie să îi păstreze simultan într-o incintă. De asemenea, crescătorii sunt încurajați să se joace cel puțin patru ore pe zi cu cățelușii.

O lege împotriva mopșilor?

Un alt aspect al legii, la fel de bizar și controversat, deși a stârnit reacții mai firave, este faptul că își propune explicit să ”prevină o creștere a cererii de pe piață” pentru câinii cu defecte de reproducere. Concret, va fi introdusă interdicția de a organiza și de a participa cu aceste rase la concursuri și expoziții chinologice. Ministerul spune că acest lucru îi va descuraja pe proprietari să își achiziționeze exemplare ale acestor rase.

Ministerul nu specifică în clar care vor fi rasele interzise la manifestări chinologice, însă în general se consideră că rase precum mopșii (pugs), bulldogii francezi, chihuahua și dachshund-ul ar prezenta defecte de reproducere.

  • Datele la nivel european arată că numărul câinilor domestici în UE este de 68,5 milioane de exemplare. Peste 10 milioane dintre aceștia trăiesc în gospodăriile din Germania, țară în care o casă din cinci găzduiește cel puțin un câine, potrivit statisticilor colectate de asociația producătorilor din industria animalelor de companie, IVH (Industrieverband Heimtierbedarf). Dintre țările europene, doar Rusia depășește acest număr, cu un efectiv oficial de 16,8 milioane de exemplare, arată datele European Pet Food Industry Federation (Fediaf).
  • Deși numărul pisicilor îl depășește pe cel al câinilor, în Germania (14,7 milioane de feline domestice), piața mâncării și produselor pentru câini este mai mare decât cea pentru pisici. Germanii scot din conturi anual 1,5 miliarde de euro pentru cățeii lor, fiind cea mai mare piață europeană de profil în 2019.
scroll to top