Închide

În Herson, rubla a devenit monedă oficială, în paralel cu grivna ucraineană

Avatar
Rubla Getty

Foto: gettyimages.com

Timp de citire: < 1 minut

Noile autorităţi proruse din regiunea ucraineană Herson, ocupată de Moscova, au adoptat luni rubla rusă ca monedă oficială, în paralel cu grivna ucraineană.

“Regiunea devine o zonă cu dublă monedă: rubla va circula în paralel cu grivna. Companiile şi antreprenorii vor putea afişa preţurile în cele două monede”, a anunţat administraţia civilă şi militară prorusă din această regiune situată în sudul Ucrainei, relatează AFP și SpotMedia.

“Cursul este de două ruble pentru o grivna”, a adăugat administraţia, într-un comunicat postat pe contul său de Telegram.

Administraţia adaugă că prima agenţie a unei bănci ruse se va deschide “foarte curând” în Herson, capitala regiunii, şi că toţi antreprenorii pot deschide acolo un cont, “dacă îşi doresc asta”.

La sfârşitul lunii aprilie, un oficial local a afirmat că rubla şi grivna ar putea circula în paralel o perioadă de tranziţie, înainte de o trecere completă la moneda rusă, o posibilitate care nu a mai fost evocată luni de administraţia regională prorusă.

Oficiali locali şi ruşi au vorbit totuşi despre posibilitatea ca întreaga regiune să fie anexată într-un final la Rusia.

Oraşul Herson, apropiat de Crimeea anexată de Moscova în 2014, a fost primul oraş important ocupat, la 3 martie, de ruşi de la începutul ofensivei pe care ei au declanşat-o împotriva Ucrainei la 24 februarie.

scroll to top