Închide

Spania se consideră soluția la problema energetică a Europei cauzată de Rusia

Avatar
royal, palace, spain

Fotografie de ddzphoto pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a spus că țara sa – și sudul Europei în sens mai larg – ar putea oferi un răspuns la deficitul de aprovizionare cu gaze din Rusia, deoarece regiunea încearcă să dubleze sancțiunile împotriva Moscovei, potrivit CNBC.

„Spania și, aș spune, Europa de Sud vor avea șansa de a oferi un răspuns la această dependență energetică a energiei fosile din Rusia”, a declarat Sanchez pentru CNBC la Forumul Economic Mondial de la Davos, luni seara.

Sanchez a subliniat că Spania reprezintă 37% din capacitatea totală de regazificare a Uniunii Europene, unde gazul natural lichefiat este transformat înapoi în produsul final al gazelor naturale. El a mai spus că Peninsula Iberică, ocupată de Spania și Portugalia, găzduiește aproximativ jumătate din stocul de GNL al UE.

„Acest război ne-a dat, de asemenea, o lecție foarte importantă, și anume că energia regenerabilă, hidrogenul, eficiența energetică sunt nu numai un mare aliat pentru țări și economii pentru a aborda eforturile de combatere a schimbărilor climatice, ci și în acest scenariu geopolitic foarte complex și foarte incert, care ne va oferi și mijloace pentru a ne crește rezistența și autonomia”, a adăugat el.

Prețurile energiei au crescut în acest an, deoarece atacul Rusiei în Ucraina a destabilizat piețele și națiunile occidentale au impus sancțiuni asupra Moscovei. Prețurile la hub-ul olandez TTF, un reper european pentru tranzacționarea gazelor naturale, s-au triplat între 16 februarie și 7 martie, când Rusia a lansat invazia neprovocată a vecinului său.

Problema securității energetice – și creșterea prețurilor la energie – a fost în centrul dezbaterii politice din Spania, Madrid fiind una dintre capitalele cele mai vocale cu privire la necesitatea unei acțiuni europene pentru a reduce prețurile pentru consumatori.

Împreună cu Portugalia vecină, Spania a introdus un plafon temporar la prețul gazelor naturale și al cărbunelui – o mișcare care îi diferențiază de majoritatea restului UE.

Sanchez a spus că piața energetică a UE nu este aptă să răspundă la criza actuală.

„Acesta este doar începutul unei mari reflecții pe care trebuie să o facem la nivel european”, a spus el.

Spania a înfuriat Algeria la începutul acestui an, după ce Madridul a decis să reexporte gaze în Maroc, pe fondul unui conflict diplomatic dintre cele două națiuni nord-africane care împart o graniță terestră.

Sanchez a respins luni ideea că Spania înlocuiește Rusia cu un alt furnizor instabil, Algeria, care a amenințat că va opri fluxurile de gaz către Madrid din cauza acordului său cu Maroc.

scroll to top