În încercarea de a scăpa de normele de reglementare, TikTok pierde prima luptă în instanță cu UE

, , ,
Autor:    -  
smartphone, mobile phone, phone
Fotografie de iXimus pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Bytedance, compania-mamă a aplicației de video sharing TikTok, a pierdut recursul împotriva unei decizii a Comisiei Europene de a o include în categoria companiilor care trebuie să se conformeze noilor reguli de concurență, așa cum au fost acestea stipulate în Legea Piețelor Digitale (Digital Markets Act – DMA), potrivit unui comunicat al Tribunalului General al Uniunii Europene făcută publică miercuri dimineața și citată de Euronews.

În noiembrie anul trecut, TikTok s-a alăturat americanilor de la Meta pentru a face apel împotriva desemnării de către UE cu statutul de ”gatekeeper”, în temeiul Digital Markets Act (DMA), un text al legislației comunitare care introduce reguli mai stricte pentru companiile de tehnologie și facilitează trecerea utilizatorilor de la un serviciu concurent la altul.

TikTok declara la acea vreme că desemnarea sa ”riscă să submineze obiectivul declarat al DMA, prin protejarea așa-numiților «gatekeeper-i» mai vechi de intrarea pe piață a unor concurenți mai noi, așa cum este TikTok”.

În decizia publicată miercuri, Tribunalul a reținut că TikTok ar trebui considerat un ”gatekeeper” – adică o platformă online mare, cu o cotă de piață semnificativă – pentru că a depășit pragurile stabilite de DMA, din punct de vedere cantitativ, pe o serie de criterii, precum valoarea sa de piață globală, numărul de utilizatori TikTok din Uniunea Europeană și intervalul de timp în care acel prag al numărului de utilizatori a fost atins.

În apărarea sa, compania Bytedance a susținut că valoarea sa de piață globală se datorează în principal activităților sale din China și că a demonstrat că impactul său asupra pieței interne a UE nu este unul semnificativ. Compania chineză a replicat că, deși cifra de afaceri pe care o realizează din activitățile sale din UE este scăzută, instanța a respins aceste argumente.

Instanța, la rândul său, a constatat că Executivul de la Bruxelles a fost îndreptățit să aprecieze valoarea mare pe piață globală a Bytedance, împreună cu numărul mare de utilizatori TikTok din UE drept criterii esențiale și suficiente care reflectă capacitatea financiară și potențialul companiei de a-și monetiza capitalul de utilizatori.

Un alt argument al chinezilor a fost acela că Bytedance funcționează pe piața europeană ca un ”challenger”, un jucător nou și mic, care amenință poziția dominantă a liderilor pieței. Bytedance a mai susținut că poziția sa pe piața europeană a fost contestată puternic de giganții americani precum Meta și Alphabet, care au lansat noi servicii, precum Reels și Shorts, care, imitând caracteristicile TikTok, au cunoscut o creștere rapidă.

Curtea a reținut însă că, deși TikTok a avut într-adevăr calitatea de ”challenger” la intrarea pe piața europeană, în 2018, aceasta și-a consolidat rapid poziția și a continuat să și-o întărească în anii următori.

Regulile impuse prin DMA se aplică platformelor cu vânzări de cel puțin 7,5 miliarde EUR anual la nivelul întregii Uniuni Europene sau cu o capitalizare de piață de cel puțin 75 miliarde EUR. Lista criteriilor cuprinde un număr de cel puțin 45 de milioane de utilizatori finali activi lunar și cel puțin 10.000 de utilizatori corporativi activi anual la nivelul UE.

Alte prevederi ale DMA interzic platformelor să-și favorizeze propriile servicii față de cele ale rivalilor. De asemenea, li se interzice coroborarea de date cu caracter personal la nivelul diferitelor servicii pe care le oferă utilizatorilor, li se interzice să folosească datele pe care le colectează de la terți pentru a-și oferi un avantaj competitiv împotriva lor și sunt obligați să permită utilizatorilor să descarce aplicațiile inclusiv de pe platformele rivale.

În septembrie anul trecut, Comisia Europeană a alocat calitatea de ”gatekeeper” pentru 22 de servicii tehnologice, administrate de șase giganți mondiali: Microsoft, Apple, Google Alphabet, Amazon, Meta și ByteDance. În mai, a desemnat un al șaptelea jucător major pe listă, Booking.com, care a primit la dispoziție șase luni (până în noiembrie) să se conformeze regulilor stipulate în DMA.

În martie, Comisia Europeană a deschis investigații de neconformitate asupra Apple, Meta și Alphabet (Google), în temeiul DMA.

”Suntem dezamăgiți de această decizie. TikTok este o platformă care vine din urmă, care pune probleme și constituie o concurență reală și importantă marilor jucători aflați acum pe piață. Deși urmează să ne evaluăm următorii pași pe care îi vom face, am luat deja măsuri pentru a ne conforma cu obligațiile relevante așa cum sunt impuse prin DMA, înainte de termenul limită din luna martie”, a declarat un purtător de cuvânt al TikTok într-o reacție rapidă la decizia anunțată miercuri dimineața.

Nu este singura problemă pe care TikTok o are în justiția europeană.

Platforma chinezească este investigată de autoritățile de reglementare din UE pentru faptul de a fi creat funcții cu potențial periculos sau dăunător pentru utilizatorii copii. Amenzile pentru presupusele încălcări ale legislației UE de către TikTok pot ajunge până la 1% din veniturile totale anuale, în conformitate cu o altă lege recentă, Legea privind Serviciile Digitale (Digital Services Act – DSA).


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!