Închide

În Islanda funcționează o uzină care absoarbe CO2 din atmosferă și îl transformă în piatră

Avatar
9e740d8e 54c4 469a B8e5 E7fa8452b5ab Climeworks Direct Air Capture Plant Orca

Foto: climeworks.com

Timp de citire: 2 minute

Prima și cea mai mare uzină din lume care captează dioxidul de carbon din aer și îl transformă în piatră a început să funcționeze în Islanda săptămâna aceasta, relatează The Independent, citat de Digi 24.

Fabrica Orca, înființată de startup-ul elvețian Climeworks AG pentru a reduce efectele gazelor cu efect de seră pe planetă, reprezintă o piatră de hotar în industria captării directe a carbonului. Climeworks a construit 16 instalații în întreaga Europă, dar Orca este singura care captează și stochează permanent CO2, îl loc să îl recicleze.

Potrivit Climeworks, fabrica are capacitatea de a capta 4.000 de tone de CO2 pe an.

Acesta este stocat în siguranță printr-un proces chimic dezvoltat de Carbfix, un parteneriat academic-industrial în Islanda. În acest proces, CO2 captat din atmosferă este mineralizat și transformat în pietre. Procedura durează doi an și funcţionează pe bază de energie electrică regenerabilă furnizată de o centrală geotermală din apropiere.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei, anul trecut emisiile globale de CO2 s-au ridicat la 31,5 miliarde de tone.

Orca constă din opt mari containere, similare cu cele utilizate în industria transporturilor, dar care sunt echipate cu filtre şi ventilatoare high-tech pentru extragerea dioxidului de carbon.Captarea direct din aer este una din puţinele tehnologii de extragere de CO2 din atmosferă şi este considerată vitală de către specialişti pentru limitare încălzirii globale, vinovată pentru valurile de căldură, incendiile de vegetaţie, inundaţiile şi creşterea nivelului mărilor.

Dezvoltatorii speră să poată reduce costurile uriașe ale acestei tehnologii, pe măsură ce tot mai multe companii şi consumatori sunt interesaţi de reducerea amprentei lor de carbon.

Potrivit IEA, în prezent la nivel mondial funcţionează 15 uzine care anual captează peste 9.000 de tone de CO2.

scroll to top