Închide

În luna mai, inflația din Regatul Unit a atins un nou maxim al ultimilor 40 de ani

Avatar
london, england, great britain

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Inflația din Regatul Unit a ajuns la 9,1% în mai, deoarece creșterea prețurilor la alimente și energie continuă să aprofundeze criza costului vieții din țară, potrivit CNBC.

Creșterea cu 9,1% a indicelui prețurilor de consum, publicat miercuri, a fost în conformitate cu așteptările economiștilor dintr-un sondaj Reuters și ușor mai mare decât creșterea de 9% înregistrată în aprilie.

Prețurile de consum au crescut cu 0,7% în mai, ușor peste așteptările pentru o creștere de 0,6%, dar cu mult sub creșterea lunară de 2,5% din aprilie, indicând că inflația încetinește oarecum.

În comunicările sale alături de cifrele de miercuri, Biroul pentru Statistică Națională al Regatului Unit a spus că estimările sale sugerau că inflația „ar fi fost mai mare în jurul anului 1982, unde estimările variază de la aproape 11% în ianuarie până la aproximativ 6,5% în decembrie”.

Cele mai mari contribuții la creșterea ratei inflației au venit din partea serviciilor de locuințe și gospodărie, în primul rând energie electrică, gaze și alți combustibili, împreună cu transportul (în mare parte combustibil și mașini second-hand).

Indicele prețurilor de consum, inclusiv costurile locuințelor pentru proprietarii ocupanților (CPIH), a ajuns la 7,9% în ultimele 12 luni până în mai, față de 7,8% în aprilie.

Banca Angliei a implementat săptămâna trecută o a cincea majorare consecutivă a ratelor dobânzilor, deși s-a oprit înainte de creșterile agresive observate în S.U.A. și Elveția, deoarece încearcă să îmblânzească inflația fără a agrava încetinirea economică actuală.

Rata principală a băncii se află în prezent la un maxim din ultimii 13 ani, de 1,25%, iar Banca se așteaptă ca inflația IPC să depășească 11% până în octombrie.

Autoritatea de reglementare a energiei din Regatul Unit a majorat plafonul pentru prețul energiei de uz casnic cu 54% de la 1 aprilie pentru a face față unei creșteri a prețurilor cu ridicata la energie, inclusiv o creștere record a prețurilor la gaze și nu a exclus noi creșteri ale plafonului la revizuirile sale periodice din acest an.

scroll to top