Închide

În România se înregistrează, în continuare, cele mai multe decese cauzate de accidente rutiere din Europa

Avatar
accident, crash, tree

Fotografie de Rico_Loeb pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Conform studiului Comisiei Europene, cele mai sigure drumuri rămân în Suedia (21 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori), Danemarca (26) şi Irlanda (31), în timp ce România (cu 86 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalităţii, fiind urmată de Bulgaria (78) şi Croaţia (71). Media UE a fost de 46 de decese la un milion de locuitori, potrivit RFI. 

Cifrele arată că anul trecut, peste 20.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma unui accident rutier. Analiza indică o creştere cu 3% faţă de anul precedent, dar o scădere cu 10% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, adică față de anul 2019, În alte țări, precum Irlanda, Spania, Franţa, Italia, Ţările de Jos ori Suedia cifrele sunt aproape egale cu cele din anii precedenți. În Lituania şi Polonia numărul deceselor a scăzut cu 30 %, iar în Danemarca cu peste 20 %.

Analiza mai arată că mai mult de jumătate (52%) din accidentele soldate cu decese au avut loc pe drumurile rurale, aproape 40% în zonele urbane şi 9% pe autostrăzi.

Cu toate acestea, în zonele urbane, pietonii, bicicliştii şi utilizatorii de vehicule motorizate cu două roţi au reprezentat aproape 70% din totalul deceselor.

Deşi ponderea crescută a ciclismului în mixul de mobilitate în multe state membre este extrem de binevenită, o cauză serioasă de îngrijorare o reprezintă tendinţa crescândă a numărului de biciclişti ucişi pe drumurile din UE. Acesta este singurul grup de participanţi la trafic în cazul căruia nu se observă o scădere semnificativă a numărului de decese în ultimul deceniu, fapt care poate fi pus mai ales pe seama lipsei unei infrastructuri bine echipate.

În 2018, UE şi-a stabilit obiectivul ca până în 2030 să reducă la jumătate a numărului deceselor cauzate de accidente rutiere – şi, pentru prima dată cînd se pune această problemă, şi a accidentărilor grave. În săptămânile următoare, Comisia va prezenta un pachet de propuneri privind siguranţa rutieră pentru a face drumurile europene şi mai sigure.

scroll to top