Închide

În timp ce unii giganți energetici trimit profiturile la Viena, Romgaz plătește sume uriașe de bani Guvernului României

Avatar
Romgaz 3

Sursa foto: Romgaz SA.

Timp de citire: < 1 minut

Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a efectuat anul trecut plăţi către Guvernul României în sumă de 7,705 miliarde lei, conform unui raport transmis joi Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit sursei citate, în 2022, impozitele percepute asupra venitului, producţiei sau profiturilor societăţilor comerciale, cu excepţia impozitelor percepute asupra consumului, cum ar fi taxa pe valoarea adăugată, impozitul pe venitul personal sau impozitul pe vânzări, s-au ridicat la 5,813 miliarde lei, iar redevenţele la 5,813 miliarde lei.

Taxele de licenţă, taxele de închiriere, de înregistrare şi alte taxe aferente licenţelor şi/sau concesiunilor au totalizat 15,57 milioane lei.

“Plăţile către guverne efectuate de Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploieşti SRL nu au fost cuprinse în acest raport datorită faptului că activitatea de înmagazinare gaze naturale nu face obiectul raportării”, se menţionează în raport.

Începând cu data de 1 august 2022, Romgaz a achiziţionat toate acţiunile emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, în prezent Romgaz Black Sea Limited. Plăţile efectuate de compania Romgaz Black Sea Limited nu au fost cuprinse în raport, valoarea plăţilor efectuate în cursul exerciţiului financiar din anul 2022 fiind sub pragul de semnificaţie în valoare de 443.400 lei (echivalentul a 100.000 euro), mai precizează sursa citată de Agerpres.

SNGN Romgaz SA are ca obiect de activitate explorarea, prospectarea, descoperirea, dezvoltarea şi exploatarea produselor petroliere din zăcămintele aflate în portofoliul societăţii.

Acţiunile companiei sunt admise la tranzacţionare pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti (BVB) şi Bursei de Valori Londra (London Stock Exchange – LSE). Statul, prin Ministerul energiei, este principalul acţionar al societăţii, cu un pachet de 70,0071% din acţiuni.

scroll to top