Închide

Atenție la vreme! Șoferii care nu-și curăță mașina de zăpadă riscă amenzi de peste 1000 de lei

Avatar
Road between snow covered trees

Fotografie de Skylar Kang pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

De la cea mai recentă modificare, petrecută anul trecut, Codul Rutier prevede amenzi costisitoare pentru șoferii care nu își curăță mașina și, în acest fel, se reduce vizibilitatea în timpul mersului. Amenzile pot să depășească 1.000 de lei, scrie publicația Avocatnet.ro.

Textul de lege prevede că reprezintă contravenție

”… nerespectarea obligației de a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului.”

Această contravenție poate fi sancționată de polițiști cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni (de la 6 la 8 puncte-amendă), respectiv cuprinsă între 870 și 1.160 de lei.

Cu toate că legislația în vigoare nu stabilește clar situațiile în care se pot da astfel de amenzi, necurățarea completă a zăpezii depuse pe geamuri restrânge sau estompează vizibilitatea, ceea ce poate duce la sancționare.

Totodată, aceeași amendă se aplică și în cazul celor care circulă în timpul nopții sau ziua, pe timp de ceață, ninsoare abundentă sau ploaie torențială, cu o mașină fără lumini sau fără semnalizare corespunzătoare.

În plus, nu doar geamurile trebuie curățate în această perioadă, ci și plăcuțele cu numărul de înmatriculare.

Astfel, potrivit Codului rutier, și conducerea unui vehicul ale cărui plăcuțe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare sunt deteriorate, murdare ori acoperite cu gheață sau zăpadă de natură a împiedica identificarea numărului de înmatriculare sau de înregistrare poate fi sancționată de polițiști.

Doar că, în acest caz, amenzile sunt mai mici decât în cazul necurățării geamurilor mașinii.

Mai exact, în cazul în care circulă cu numerele de înmatriculare murdare, șoferii riscă amenzi din clasa I de sancțiuni (2 sau 3 puncte-amendă), adică între 290 și 435 de lei.

De asemenea, aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale ale mașinii, care restrâng sau estompează vizibilitatea, poate fi sancționată de polițiștii rutieri, amenzile fiind, în acest caz, de până la 2.900 de lei.

Nu în ultimul rând, la conducerea unui autovehicul pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, acesta trebuie să fie dotat cu anvelope de iarnă. Încălcarea acestei reguli poate aduce șoferilor amenzi cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei.

scroll to top