Închide

Înca două nave cu cereale au părăsit Ucraina, în baza acordului încheiat luna trecută

Avatar
container ship, cargo ship, freighter

Fotografie de 46173 pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Alte două nave care transportă cereale au părăsit portul Chornomorsk al Ucrainei, marți (9 august), a declarat ministerul turc al Apărării, ca parte a unui acord de deblocare a exporturilor maritime ucrainene, ducând la 12 totalul navelor care au părăsit țară în baza unui acord de trecere în siguranță, potrivit Euractiv.

The Ocean Lion a plecat în Coreea de Sud, transportând 64.720 de tone de porumb, se spune, în timp ce Rahmi Yagci transporta 5.300 de tone de făină de floarea soarelui la Istanbul.

Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după avertismente că oprirea transporturilor de cereale cauzată de conflict ar putea duce la lipsuri severe de alimente și chiar la izbucniri de foamete în anumite părți ale lumii.

Patru nave care au părăsit Ucraina duminică sunt ancorate lângă Istanbul și vor fi inspectate marți, se arată în comunicatul ministerului apărării.

Înainte ca Rusia să invadeze Ucraina pe 24 februarie în ceea ce ea numește o „operație specială” de demilitarizare a vecinului său, cele două țări reprezentau împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu.

Reluarea exporturilor de cereale este supravegheată de un Centru Comun de Coordonare (JCC) din Istanbul, unde lucrează personal rus, ucrainean, turc și ONU.

Ucraina speră să exporte 20 de milioane de tone de cereale în siloz și 40 de milioane din noua sa recoltă, a declarat consilierul economic al țării, Oleh Ustenko, în iulie. Guvernul speră să câștige 10 miliarde de dolari pentru economia sa distrusă din aceste volume, dar Ustenko a spus că ar putea dura între 20 și 24 de luni pentru a le exporta dacă porturile nu funcționează corect.

scroll to top