Închide

Încă un retailer britanic intră în hora concedierilor: 2.500 de oameni, dați afară

Avatar
Debenhams 1

Magazinul Debenhams din Hull, UK. Foto: N Chadwick.

Timp de citire: 2 minute

Criza pandemiei de coronavirus provoacă un adevărat masacru în comerțul britanic: marii retaileri, precum Marks & Spencer, John Lewis și WH Smith, au anunțat deja mii de disponibilizări. Cel mai recent anunț de acest fel vine de la Debenhams. Lanțul de magazine, aflat sub protecție judiciară din luna aprilie, dă afară 2.500 de oameni, potrivit unor informații publicate în premieră de tabloidul The Sun.

Debenhams a mai concediat alte 1.500 de persoane în primăvară, după intrarea în vigoare a restricțiilor cauzate de pandemie, inclusiv închiderea magazinelor pe care le opera în Marea Britanie.

Datele oficiale ale autorităților britanice arată că numărul de angajați din economie a suferit cea mai mare scădere din 2009 încoace, iar semnalele din piață arată că tendința este de înrăutățire în continuare în privința pieței muncii, pe măsură ce guvernul va renunța la măsurile de protecție a locurilor de muncă.

“Am redeschis cu succes 124 de magazine, post-lockdown, iar acestea funcționează acum cu rezultate peste așteptări”, potrivit unui comunicat al Debenhams citat de Reuters. ”În același timp, starea mediului economic este în mod clar departe de a-și reveni la normal, așa încât trebuie să ne asigurăm că costurile de operare sunt aliniate la așteptările realiste pentru perioada următoare”, continuă retailerul.

În aprilie, Debenhams a intrat în procedura de protecție judiciară pentru a doua oară în decurs de un an, căutând să se protejeze în raport cu creditorii, cel puțin în timpul crizei pandemice, altfel riscând să ajungă în faliment.

Luna trecută, Debenhams, asistat de banca de investiții Lazards, a început un proces de evaluare a modalităților de ieșire situația complicată.

Conducerea companiei a anunțat că analizează și va lua toate măsurile necesare pentru a oferi retailerului șansa la viitor viabil. Printre variantele analizate se numără încheierea unei noi asocieri comune cu investitorii, vânzarea lanțului către o terță parte sau o reorganizare decisă de proprietarii actuali. Cea mai probabilă variantă este o vânzare, un consorțiu chinez fiind favorit în cursa de preluare a companiei. Reuters anunță că o decizie în privința viitorului Debenhams va fi luată până la sfârșitul lunii septembrie.

În România, Debenhams a funcționat sub formă de franciză, operată de compania Fashion Retail Two. În vara anului 2017, ultimele două magazine de pe piața românească au fost închise, după ce afacerile scăzuseră cu peste 10% în anul anterior. Brandul britanic Debenhams revenise pe piaţă în 2015, după aproape doi ani de pauză, anterior magazinele fiind operate tot în sistem de franciză.

scroll to top