Închide

Lupta la baionetă dintre retaileri și proprietari de mall-uri trece la nivelul următor

Avatar
Timp de citire: 2 minute

Patronatele din retailul nealimentar solicită proprietarilor de centre comerciale agrearea unei noi înţelegeri prin care să existe chirie zero în perioada pandemiei de coronavirus, în caz contrar ameninţând cu boicotarea redeschiderii magazinelor, potrivit unui apel public al Organizaţiei Patronale a Retailerilor din România RORETAIL.

”Este un apel disperat, pentru că suntem într-o situaţie disperată. Există proprietari de centre comerciale care au înţeles conjunctura extraordinară şi neprevăzută pe care o traversăm şi care au adoptat atitudinea corectă de dialog şi soluţiile comerciale evidente. Există, însă, mulţi proprietari care forţează plata integrală a chiriilor în condiţiile în care membrii noştri au activitatea suspendată. Nu este corect, nici moral şi nici contractual, pentru că retailerii nealimentari nu au putut beneficia de spaţiile respective. Dacă nu se înţelege rapid că nu avem de unde acoperi asemenea costuri ne vom îndrepta spre colaps, iar efectele negative economice şi sociale vor fi extrem de ample”, susţine Cosmin Savu-Cristescu, secretar executiv RORETAIL.

În acest context, Organizaţia lansează un apel public la adresa reprezentanţilor centrelor comerciale de a nu forţa colapsul industriei de retail nealimentar şi agrearea, la nivelul întregii industrii de retail, a unei noi înţelegeri comerciale provizorii între retailerii nealimentari şi reprezentanţii centrelor comerciale, axată pe două elemente principale: zero chirie pentru perioada suspendării activităţii magazinelor şi negocierea individuală a chiriilor ca procent din vânzări, ulterior deschiderii magazinelor.

„Retailerii nealimentari au în plan să nu deschidă magazinele şi să nu participe la redeschiderea centrelor comerciale din România dacă solicitările lor pentru stabilirea unui nou tip de relaţie comercială nu primesc un răspuns favorabil”, atenţionează Organizaţia.

Potrivit sursei citate, până în prezent, peste 2.000 de magazine, reprezentând aproximativ un sfert din totalul magazinelor din centrele comerciale din România, au semnat apelul RORETAIL.

Săptămâna trecută, Guvernul a adoptat un act normativ prin care permite autorităţilor locale să reducă cu până la 50% impozitul anual pe clădiri pentru proprietarii care reduc chiriile locatarilor sau care le acordă acestora facilităţi. Noua măsură viza, în principal, proprietarii de centre comerciale.

”Practic, ceea ce intenționează Guvernul prin acest act normativ este, pe de o parte, să compenseze pierderile proprietarilor de centre comerciale prin reducerea impozitului pe clădiri și, în același timp, să-i stimuleze pe aceștia să acorde facilități la plata chiriilor pentru locatarii din aceste centre comerciale, care au activitățile comerciale suspendate pe perioada stării de urgență și au fost puternic afectați de aceste măsuri care au dus la închiderea activităților în centrele respective”, explica vineri șeful Cancelariei Premierului, Ionel Dancă.

scroll to top