Închide

Începând de luni, constatarea amiabilă se va putea face și printr-o aplicație de mobil

Avatar
Repairing a car

Fotografie de Kaboompics .com pe Pexels

Timp de citire: < 1 minut

Conducătorii auto din România vor avea acces de luni, 17 octombrie, la o aplicație de mobil conectată la toți asiguratorii RCA prin care vor putea completa în format electronic constatarea amiabilă de accident, anunță Radio România.

Aplicația, denumită “Amiabila”, are și un site de prezentare în care este descris cum funcționează, potrivit unui anunț al Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR).

Astfel, printre altele, în cazul în care locul accidentului nu este cunoscut, programul dispune de localizare exactă prin GPS, iar prin fotografierea cărții de identitate a mașinii aplicația extrage și completează automat datele, printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documentele scanate.

Cum funcționează ”Amiabila”?

După ce îți descarci aplicația Amiabila, trebuie să îți faci cont, în care vei avea toate constatările făcute în format electronic, nu doar cea mai recentă. Completezi datele personale – poți să îți fotografiezi cartea de identitate, iar aplicația va extrage și va completa automat datele printr-un sistem OCR.

Se trece apoi la completarea datelor referitoare la momentul accidentului pentru care se face constatarea amiabilă.

”Amiabila” dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrecut accidentul, în cazul în care nu știi precis adresa.

Selectezi apoi daunele provocate în accident. Ai posibilitatea de a selecta atât direcția impactului cât si avariile suferite de vehicul.

Următorul pas este să construiești circumstanțele accidentului pentru care faci constatarea amiabilă. De pildă, precizezi dacă vehiculul era staționat, oprit, dacă ieșea dintr-o parcare etc.

Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului vor contribui la stabilirea vinovăției.

scroll to top