Închide

India vs. China | Paradisul turistic din Maldive, teren de joacă pentru super-puterile asiatice

Avatar
A beautiful scenery

Fotografie de Asad Photo Maldives pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Noile autorități din Maldive, instalate la Male în urma alegerilor prezidențiale care au avut loc în luna septembrie, au cerut plecarea trupelor indiene de pe teritoriul arhipelagului, însă au lăsat deschisă o portiță de negocieri, spunând că va purta discuții cu New Delhi cu privire la continuarea prezenței de personal militar în statul insular, transmite publicația Bloomberg.

Cele două părți vor analiza soluții viabile pentru continuarea cooperării, au declarat o serie de înalți oficiali indieni familiarizați cu discuțiile, cerând să li se păstreze anonimitatea, în condițiile în care discuțiile nu sunt destinate publicității.

Președintele maldivian Mohamed Muizzu a recunoscut rolul armatei indiene în sprijinul cetățenilor țării, dar a solicitat oficial retragerea acestora pe teritoriul indian, într-o întâlnire cu Kiren Rijiju, ministrul în guvernul indian, aflat într-o vizită în Maldive în cursul zilei de sâmbătă, potrivit unui comunicat al biroului de presă al președintelui de la Male.

Apelul pentru demobilizarea trupelor indiene din Maldive pare să intensifice lupta pentru influență în arhipelagul din Oceanul Indian care se desfășoară între India și China, în condițiile în care arhipelagul Maldivelor se află de-a lungul aglomeratelor rute de transport maritim din Oceanul Indian.

Alternativ, guvernele care au condus Maldivele au înclinat când spre India, când spre China, iar ambele puteri asiatice au investit masiv în modernizarea infrastructurii Maldivelor și extinderea facilităților de împrumut pentru investițiile publice.

Aproximativ 70 de militari indieni se ocupă de întreținerea unor stații radar și a unor avioane de supraveghere asigurate de autoritățile de la New Delhi. În plus, nave de război indiene contribuie la patrularea zonei economice exclusive a Maldivelor, în timp ce elicoptere și aeronave ale marinei indiene sunt folosite pentru gestionarea situațiilor de urgență medicală.

Noul președinte maldivian Mohamed Muizzu, în vârstă de 45 de ani, conduce un partid care tinde să prefere influența chineză. Națiunea de puțin peste 500.000 de oameni și răspândită pe 187 de insule locuite este o destinație turistică și se află în prima linie a efectelor schimbărilor climatice.

SUA și aliații săi, precum Japonia și Australia, caută să izoleze un Beijing din ce în ce mai ferm și mai hotărât în dorința de a-și extinde influența. Astfel, occidentalii au investit masiv în susținerea Indiei în calitate de contrapondere regională și partener cheie în Asia.

Predecesorul lui Muizzu la Palatul Prezidențial din Male, Ibrahim Solih, a fost mai degrabă tentat să favorizeze o apropiere de India.

În timpul campaniei electorale aprinse din această toamnă, Muizzu l-a acuzat pe Solih că a permis Indiei exercitarea unei influențe necontrolate asupra afacerilor națiunii insulare și că a tranzacționat suveranitatea țării prin aprobarea prezenței trupelor indiene pe teritoriul maldivian.

scroll to top