Închide

Service-urile auto, în colimatorul RAR: amenzi de peste 1 mil. de lei în ultimele trei luni

Avatar
brake disc, workshop, automobile

Fotografie de geraldoswald62 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Aproape 1.000 de ateliere de reparaţii auto din toată ţara au fost controlate de inspectorii Registrul Auto Român (RAR) în ultimele 3 luni, sancţiunile aplicate de aceștia pentru diferite neconformități găsite depășind 1 milion de lei, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Inspectorii RAR au găsit neconformităţi legate de:

  • efectuarea de activităţi de reparaţii fără autorizaţie tehnică;
  • efectuarea inspecţiei finale care să demonstreze conformitatea lucrărilor de reparaţii (una dintre condiţiile legale privind admiterea şi menţinerea în circulaţie a autovehiculului, ulterior intervenţiei asupra unui autovehicul);
  • păstrarea şi respectarea condiţiilor iniţiale de autorizare;
  • prestatorii de servicii care nu au pregătirea necesară de a interveni la sistemele de securitate ale autovehiculului.

RAR atrage atenţia că reparaţiile efectuate în ateliere care nu respectă legea sunt calea cea mai sigură spre riscul de a primi servicii de o calitate îndoielnică

”Dacă alegeţi să vă reparaţi maşina pe principiul «ieftin şi rapid», într-o unitate improvizată, reţineţi că nu aveţi cum să verificaţi calitatea reparaţiilor făcute, dar vă scad şi şansele de a putea rezolva pe cale amiabilă eventualele inconveniente cauzate de calitatea slabă a lucrărilor”, spun reprezentanţii RAR.

Controalele RAR au rolul de a stabili o stare de normalitate şi legalitate în sfera serviciilor oferite posesorilor de autovehicule şi de a-i încuraja să intre în legalitate pe cei care desfăşoară activităţi de reparaţii în mod neautorizat.

”Evitaţi să mergeţi pe recomandarea unui prieten când vreţi să vă reparaţi maşina. Verificaţi cu prioritate ca service-ul să fie autorizat. În caz contrar, riscaţi să primiţi o pseudo-reparaţie care poate fi un real pericol pentru securitatea voastră în trafic. Intervenţiile în sistemele de siguranţă ale autovehiculului sunt complexe şi necesită obligatoriu piese şi componente omologate”, spune Mihai Dogărescu, şeful Departamentului de Supraveghere a Pieței din cadrul RAR.

De asemenea, Registrul Auto Român recomandă ca achiziţiile de componente auto din mediul online să se facă din surse sigure, iar piesele să fie omologate.

Vânzătorul trebuie să ofere garanţie pentru produsele comercializate, mai arată instituția. Conform reglementărilor europene, în cazul în care piesele respective nu se potrivesc, cumpărătorul are dreptul să le returneze, evident fără ca acestea să prezinte urme de uzură.

scroll to top