Închide

Indicele ROBOR, la un pas să coboare sub pragul de 7%, după evoluția teribilă din 2022

Avatar
financial, crisis, loss

Fotografie de mohamed_hassan pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut joi la 7,04% pe an, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Ultima dată când indicele a avut o valoare apropiată a fost pe 14 iulie 2022, când era la nivelul de 7,05%, notează Digi24.

ROBOR la 3 luni este pe un trend descrescător după valoarea record de 8,21% atinsă pe 27 octombrie 2022 – maximul ultimilor 12 ani.

După recordul din toamnă, ROBOR a început să scadă, procesul fiind intercalat cu perioade scurte de stagnare, dar ferit de creșteri.

Astfel, indicele e la un pas să coboare sub pragul de 7%, situație nemaîntâlnită din vara lui 2022. Î

În prima zi a anului când a fost publicat, 3 ianuarie, ROBOR la 3 luni avea o valoare de 7,56% pe an și în doar o lună și jumătate a scăzut cu peste jumătate de punct procentual.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la nivelul de 7,39% pe an, în timp ce ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,75% pe an.

ROBOR a avut fluctuații uriașe în 2022 Scăderea de la începutul anului este un motiv de ușurare pentru românii care au ROBOR la 3 luni în calculul ratelor la credite, în special după fluctuațiile uriașe din 2022.

ROBOR la 3 luni a pornit anul la valoarea de 3,02% pe an și nimic nu indica ceea ce va urma: o serie de creșteri puternice care vor culmina cu valori record și doborârea unor recorduri vechi de 12 ani. La început de martie, indicele depășea 4% pe an, iar la început de mai deja trecuse de 5%. În iulie, ROBOR la 3 luni depășise 7% și în august atingea 8,14%.

A doua zi după stabilirea recordului ultimilor 12 ani, mesajul guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, a oprit această creștere.

Toamna a adus scăderi timide și o nouă valoare record în octombrie, însă apoi scăderile au devenit mai pronunțate și constante. În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), acesta este de 5,71% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 4,06%.

scroll to top