Închide

Inditex investește în stocuri pentru a trece peste iarna grea

Avatar
brown Zara paper bag

Fotografie de Ben Tofan pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Inditex, grupul de modă din spatele Zara și Bershka, investește în acțiuni pentru a trece peste ceea ce poate fi o iarnă grea. Gigantul spaniol al modei crește producția și stochează provizii suplimentare după o primăvară puternică, transmite Retail.Detail.eu.

Cu 40 % mai multe consumabile

Inditex este îngrijorat de iarna care vine, temându-se de probleme în lanțul de aprovizionare, de costuri și mai mari ale materiilor prime și de producție și de un consumator critic pentru preț. Prin urmare, gigantul fast-fashion accelerează producția pentru a se aproviziona în mod proactiv. Proprietarul Zara își evaluează deja stocurile la 3,67 miliarde de euro, cu 43 % mai mult decât anul trecut.

Cu toate acestea, prima jumătate a acestui an a mers bine pentru gigantul modei: în cele șase luni ale exercițiului financiar (încheiat în iulie), vânzările au crescut cu 24,5 %, până la 14,8  miliarde de euro. Profitul net a crescut chiar și cu 41 %, la 1,8 miliard de euro. Pentru a doua jumătate, însă, grupul mizează pe o oarecare încetinire: între 1 august și 11 septembrie, creșterea vânzărilor a încetinit la 11 % în valută constantă, chiar dacă vânzările au crescut din nou în ultimele săptămâni.

Creșteri strategice de preț

Inditex a crescut prețurile la începutul anului pentru a face față inflației, dar a beneficiat, la acea vreme, deoarece oamenii din întreaga lume cumpărau mai multe haine pentru sărbători, evenimente și se întorceau la birou după reducerile Covid. Marja brută a fost de 57,9 % în prima jumătate a anului.

Amancio Ortega, fondatorul pensionar al Inditex, răspunde deja crizei aprovizionării în felul său: miliardarul cumpără depozite în Statele Unite. În prezent, discuțiile sunt în desfășurare pentru imobiliare pentru logistică în valoare de 905 milioane de dolari, cu chiriași precum Amazon și FedEx.

scroll to top