Închide

Industria auto britanică, pierderi de 55 de miliarde lire sterline, în absența unui acord Brexit

Avatar
red, car, mini

Fotografie de PublicDomainPictures pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Industria auto britanică face un “ultim apel” pentru semnarea unui acord privind Brexitul până la sfârșitul anului. În caz contrar, britanicii estimează că vor pierde 55 de miliarde de lire sterline, iar producția lor va scădea cu două milioane de mașini în cinci ani, relatează Reuters.

Negocierile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană pe subiectul Brexit încă nu au ajuns la un numitor comun, iar industria auto britanică face un apel aproape disperat la semnarea cât mai rapidă a unui acord comercial.

SMMT (Society of Motor Manufacturers and Traders) susține că ultimele estimări oficiale indică pierderi de 55 de miliarde de lire sterline în următorii 5 ani și o reducere a producției din UK cu două milioane de mașini dacă UE și Marea Britanie nu ajung la un acord.

Industria auto britanică susține că își va pierde competitivitatea după introducerea taxelor pentru schimbul de mărfuri cu UE.

O mașină electrică produsă în Marea Britanie și vândută apoi în Uniunea Europeană ar urma să aibă un cost suplimentar de 2.000 de lire sterline, susțin reprezentanții SMMT.

Totodată, britanicii spun că ar trebui să plătească aproape 3.000 de lire în plus dacă vor să cumpere orice mașină produsă în Uniunea Europeană.

Producătorii auto au cerut recent încheierea unui acord comercial cât mai rapid între cele două părți și au avertizat că, în caz contrar, pierderile financiare pentru industria auto vor fi de 110 miliarde de euro în următorii 5 ani.

Presa japoneză a scris că producătorii Toyota și Nissan vor cere despăgubiri Marii Britanii dacă Executivul de la Londra nu se va înțelege cu oficialii UE și nu va fi semnat un acord comercial până la sfârșitul anului.

scroll to top