Închide

Industria băuturilor avertizează: Planurile UE afectează reciclarea sticlelor de plastic

Avatar
bottles, plastic, recycling

Fotografie de fotoblend pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Planurile Comisiei Europeane de a include ținte obligatorii de conținut reciclat pentru toate materialele plastice într-o modificare a legilor privind ambalajele, așteptată în această vară, riscă să deraieze încercările producătorilor de sticle de plastic de a ajunge la reciclarea în circuit închis, a avertizat industria, potrivit Euractiv.

Ca parte a eforturilor UE de a crea o economie mai durabilă în Europa, executivul UE intenționează să propună cerințe obligatorii pentru conținutul reciclat și măsuri de reducere a deșeurilor pentru produse cheie, cum ar fi ambalajele.

Vorbind la un eveniment recent EURACTIV, oficialul Comisiei Europene, Maja Desgrées du Loû, a confirmat acest lucru, spunând: „În cadrul revizuirii directivei privind ambalajele, vor exista obiective pentru conținutul reciclat, nu doar pentru sticlele de plastic”, așa cum se întâmplă în prezent.

Industria băuturilor a criticat aceste planuri, spunând că alți utilizatori de materiale plastice, cum ar fi industria textilă sau producătorii de mașini, vor lua PET-ul alimentar necesar pentru sticlele de plastic, lăsând nimic pentru sticle noi și distrugând orice șansă pe care industria o are de a deveni circulară.

Sticlele PET, care folosesc plastic de înaltă calitate potrivit pentru alimente și băuturi, au una dintre cele mai mari rate de reciclare din Europa, deoarece sunt colectate separat de deșeurile menajere reziduale în toate țările UE.

Folosirea acelui plastic de înaltă calitate pentru aplicații de calitate inferioară, cum ar fi barele de protecție pentru mașini, ar face să deraieze planurile industriei de a deveni complet circulară, avertizează industria băuturilor.

„Dacă alte categorii nu au obligația de a-și colecta propriile materiale și de a le folosi din nou în scopuri de reciclare, atunci matematica nu funcționează”, a declarat Roel Annega, președinte și CEO al Gerolsteiner, o companie germană de top în apă minerală.

Industria se angajează să atingă un model circular în care sticlele PET sunt reciclate în altele noi, dar are nevoie de acces la sticlele uzate pentru a face acest lucru o realitate, a spus Annega.

„Puteți face o tastatură dintr-o sticlă. Dar nu mai poți face niciodată o sticlă dintr-o tastatură. Deci, de ce ați irosi resurse valoroase și un produs, care astăzi are capacitatea de a fi complet circular, de a fi retrogradat la alte materiale?” el a intrebat.

Potrivit unui studiu realizat pentru ONG-ul Zero Waste Europe, sticlele noi introduse pe piața UE conțin în medie doar 17% PET reciclat, chiar dacă sticlele de plastic au o rată de reciclare de aproximativ 50%.

Acest lucru se datorează faptului că PET-ul reciclat este adesea „reciclat” în produse de calitate inferioară, cum ar fi tăvi de plastic, curele sau fibre, arată raportul.

Larissa Copello de la Zero Waste Europe spune că reutilizarea și reducerea deșeurilor ar trebui, de asemenea, să aibă prioritate față de reciclare. Pentru a realiza acest lucru, ONG-ul recomandă ca oamenii să aibă acces la apă potabilă și să pună fântâni cu apă în orașe.

„Pentru a promova o circularitate reală, cred că trebuie să ne gândim mai întâi la prevenire, apoi la reutilizare în conformitate cu ierarhia deșeurilor. Există un mare potențial al sticlelor de băuturi în general, nu numai PET, pentru reutilizare și reumplere”, a spus ea.

Deputatul centrist Martin Hojsík, care face parte din comisia de mediu a Parlamentului European, a subliniat de asemenea necesitatea de a acorda prioritate reumplerii sticlelor. Accentul schemelor actuale de returnare a depozitelor trebuie să se schimbe de la recuperarea plasticului la reumplerea lor, a spus el.

Schemele de depozit ar trebui, de asemenea, adaptate pentru piața unică a Europei, unde oamenii pot cumpăra sticle într-o țară și le pot duce în alta, a adăugat el.

„Trebuie să avem niște standarde, în special pentru ceea ce aș spune că este tipul de sticle fără reumplere, care se îndreaptă spre mărunțire și reciclare”, a spus el. „Când cumpăr niște băuturi din Austria, ar trebui să pot găsi o modalitate de a le returna în Bratislava”, a spus Hojsík, solicitând „un nivel mai ridicat de interoperabilitate” între sistemele de reciclare și colectarea deșeurilor din țările UE.

Dar, deși Annega a susținut ideea sistemelor de returnare a depozitelor pentru a preveni aruncarea gunoiului și a returna materialele plastice de calitate superioară către industrie, el a avertizat că schemele trebuie concepute la nivel național, altfel companiile riscă să fie nevoite să călătorească sute de mile pentru a-și colecta sticlele.

„Ceea ce nu se poate întâmpla este ca sticlele mele reîncărcabile să ajungă în spatele unei rulote în sudul Spaniei […] și trebuie cumva să-mi recuperez sticlele din Spania. Acest lucru nu mi se pare foarte în regulă din punct de vedere economic și ecologic”, a explicat el.

Du Loû, oficialul Comisiei Europene, a replicat că executivul UE a inclus în considerațiile sale măsuri care vor ajuta industria să recupereze PET-ul prin scheme de returnare a depozitelor.

Executivul UE urmărește, de asemenea, crearea unui sistem de returnare a depozitului obligatoriu pentru sticlele de plastic și cerințe minime pentru acestea. De asemenea, a luat în considerare o sugestie a industriei de a acorda acces prioritar la reciclare din aceste scheme de returnare, a spus ea.

scroll to top