Închide

Industria luxului prinde avânt: creștere cu 77% a numărului magazinelor nou deschise anul trecut în Europa

Avatar
More on Instagram @LauraChouette and on my website www.laurachouette.com

Fotografie de Laura Chouette pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Redresarea post-pandemică a pieței bunurilor de lux din Europa este reconfirmată prin creșterea numărului de magazine nou deschise cu 77% în 2022 față de anul anterior, pe măsură ce granițele statelor europene s-au redeschis pentru turiștii internaționali, iar piața a înregistrat o revenire robustă a cheltuielilor pentru bunuri de lux, potrivit rezultatelor unui raport al companiei globale de consultanță imobiliară Savills Global, citat de publicația Fibre2Fashion.

La nivel global, studiul raportează o creștere cu 11% a noilor deschideri de magazine de lux în 2022, iar comerțul cu bunuri de lux continuă să performeze mai bine decât comerțul cu amănuntul, în ansamblu.

China a continuat să domine în ceea ce privește deschiderile de magazine noi, aducând 41% din toate inaugurările la nivel mondial. Cu toate acestea, a existat o scădere a numărului total de deschideri de magazine de lux în China, comparativ cu 2021, pe fondul lipsei de încredere a operatorilor în redresarea rapidă a vânzărilor, mai ales că restricțiile anti-Covid au continuat să fie în vigoare pe parcursul întregului an trecut, arată raportul Savills Global Luxury.

La fel ca în Europa, Orientul Mijlociu s-a bucurat de o creștere a numărului de magazine noi, înregistrând o creștere de 125% față de 2021 (deși plecând de la o bază relativ scăzută). Rezultatul reprezintă o continuare a tendinței observate în timpul pandemiei, în condițiile în care mărcile de lux se reorientează asupra piețelor bogate pe care le deservesc, iar Dubaiul rămâne un obiectiv principal pentru aceștia, alături de alte locații emergente din regiune, cum ar fi capitala qatareză, Doha.

”O redresare relativ rapidă a cheltuielilor de lux în regiune, ajutată parțial de revenirea turiștilor străini, a făcut ca Europa să ajungă din nou pe agenda de extindere a mărcilor de lux. De asemenea, o reconfigurare a nivelului chiriilor pe unele străzi comerciale importante pentru piața de lux, împreună cu o disponibilitate în creștere a spațiilor comerciale, în unele cazuri, au susținut și mai mult activitatea de leasing”, a comentat Anthony Selwyn, șef al diviziei de retail premium la Savills Global.

Raportul mai notează că, deși s-a înregistrat un număr mare de deschideri pe piețele de lux tradiționale, devine tot mai clar că brandurile își extind paleta de opțiuni în privința locațiilor în care sunt dispuse să intre, iar tendința este de așteptat să continue.

”În timp ce principalele destinații de lux din Milano, Londra sau New York vor continua să constituie cele mai mari puncte de atracție pentru multe mărci de lux, provocările privind disponibilitatea spațiilor comerciale pe aceste piețe vor tempera activitatea în următoarele 12-18 luni, ceea ce va însemna că brandurile de lux vor fi interesate tot mai mult de alte piețe”, a comentat Marie Hickey, director de cercetare comercială la Savills.

scroll to top