Închide

Inflația din zona euro atinge un nivel record pentru a șasea lună consecutiv

Avatar
money, banknotes, euro

Fotografie de moerschy pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Inflația din zona euro a atins un nivel record pentru a șasea lună consecutiv, stârnind alte întrebări cu privire la modul în care va reacționa Banca Centrală Europeană. Inflația totală în regiunea cu 19 membri a atins valoarea de 7,5% în aprilie, potrivit estimărilor preliminare ale biroului de statistică al Europei, publicate vineri. În martie, cifra a ajuns la 7,4%, potrivit CNBC.

Vicepreședintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, a încercat joi să-i liniștească pe parlamentari cu privire la creșterea prețurilor, spunând că zona euro este aproape de atingerea maximă a inflației. Banca Centrală vede presiunile asupra prețurilor scăzând în a doua jumătate a acestui an, deși se preconizează că costurile energiei vor menține inflația relativ ridicată.

Cea mai recentă lectură a inflației vine pe fondul îngrijorărilor cu privire la războiul în desfășurare din Ucraina și impactul ulterior asupra aprovizionării cu energie a Europei – și despre modul în care acest lucru ar putea afecta economia regiunii.

Creșterea prețurilor la energie a contribuit cel mai mult la rata inflației din aprilie, deși au fost ușor mai mici decât luna precedentă. Prețurile la energie au crescut cu 38% în aprilie pe o bază anuală, comparativ cu o creștere de 44,4% în martie.

La începutul acestei săptămâni, compania energetică a Rusiei Gazprom a oprit fluxurile de gaz către două țări UE pentru că nu au plătit pentru marfa în ruble. Mișcarea a stârnit temeri că și alte țări ar putea fi vizate.

Analiștii de la Gavekal, o firmă de cercetare financiară, au spus că dacă Gazprom ar reduce și aprovizionarea Germaniei, „efectele economice ar fi catastrofale”.

Între timp, în Italia, estimările Băncii Centrale indică o recesiune în acest an dacă Rusia își va tăia toate livrările de energie către națiunea din sud.

În ansamblu, UE primește aproximativ 40% din importurile sale de gaze din Rusia. Fluxurile reduse ar putea afecta grav gospodăriile, precum și companiile care depind de marfă pentru a-și produce bunurile.

Vorbind vineri la CNBC, Alfred Stern, CEO al uneia dintre cele mai mari firme energetice din Europa, OMV, a declarat că ar fi aproape imposibil pentru UE să găsească alternative la gazul rusesc pe termen scurt.

„Ar trebui să fim destul de clari: pe termen scurt, va fi foarte greu pentru Europa, dacă nu imposibil, să înlocuiască fluxurile de gaze rusești. Deci, aceasta poate fi o dezbatere pe termen mediu și lung… dar pe termen scurt, cred că trebuie să rămânem concentrați și să ne asigurăm că menținem și industria europeană, gospodăriile europene aprovizionate cu gaz”, a spus Stern.

Date separate, de asemenea, publicate vineri, au indicat o rată a PIB-ului (produsul intern brut) de 0,2% pentru zona euro în primul trimestru.

„Din statele membre pentru care sunt disponibile date pentru primul trimestru 2022, Portugalia (+2,6%) a înregistrat cea mai mare creștere față de trimestrul precedent, urmată de Austria (+2,5%) și Letonia (+2,1%). Scăderi au fost înregistrate în Suedia (-0,4%) și în Italia (-0,2%)”, se arată în comunicat.

Analiștii de la Capital Economics au spus că, în ciuda cifrei pozitive pentru primul trimestru, „credem că PIB-ul zonei euro se va contracta probabil în T2, deoarece consecințele războiului din Ucraina și creșterea prețurilor la energie vor afecta veniturile reale ale gospodăriilor și încrederea consumatorilor.”

Jucătorii de pe piață urmăresc cu atenție cum ar putea reacționa BCE, unii proiectând prima creștere a ratei dobânzii încă din această vară. Într-o notă de vineri, Bank of America a spus că BCE va majora ratele de patru ori în acest an și de încă două ori în 2023.

scroll to top