Închide

Inflația din zona euro scade pentru a treia lună consecutiv, pe măsură ce prețurile energiei continuă să scadă

Avatar
money, banknotes, euro

Fotografie de moerschy pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Inflaţia din zona euro a încetinit în ianuarie pentru a treia lună consecutiv, la 8,5%, pe fondul scăderii semnificative a costurilor energiei, potrivit datelor preliminare publicate miercuri, transmite CNBC.

În decembrie, rata inflaţiei a fost înregistrată la 9,2%.

Energia a rămas cel mai mare generator de costuri în ianuarie, dar acestea s-au diminuat încă o dată faţă de nivelurile anterioare.

Inflaţia preţurilor energiei a încetinit la aproximativ 17,2% în ianuarie, de la 25,5% în decembrie. Cu toate acestea, costurile cu alimentele au crescut uşor de la 13,8% în decembrie la 14,1% în ianuarie.

Regiunea cu 20 de membri a trecut prin creşteri substanţiale de preţuri în 2022, după ce invadarea Ucrainei de către Rusia a dus la creşterea costurilor energiei şi alimentelor în bloc.

Cu toate acestea, cele mai recente date oferă dovezi suplimentare că inflaţia a început să încetinească.

Inflaţia de bază, care exclude costurile energiei şi alimentelor, a fost de 5,2% în decembrie – în conformitate cu luna anterioară.

”Punctul cheie este că inflaţia de bază a rămas neschimbată, la un nivel record de 5,2%, aşa că BCE va rămâne foarte agresivă”, a declarat Jack Allen-Reynolds, economist senior pentru Europa la Capital Economics, prin e-mail.

scroll to top