Închide

Inflația pune presiune și pe familiile din Austria. Cât a ajuns costul vieții în bogata țară alpină?

Avatar
door in austrian colors

Fotografie de Ante Hamersmit pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Austria se confruntă cu o deteriorare majoră a nivelului de trai. O familie cu doi copii cheltuiește lunar peste 1.000 de euro pe mâncare. “Creșterea costului vieții este alarmantă”, spun serviciile de consiliere în materie de îndatorare.

Inflația pune o presiune uriașă asupra familiilor din Austria. Părinții cu doi copii trebuie să aloce acum un buget de peste o mie de euro pe lună pentru o hrană adecvată și sănătoasă. Acest lucru reiese din bugetele de referință publicate luni de serviciile de consiliere în materie de îndatorare.

Chiar și fără a deține o mașină, cuplurile cu doi copii de 7 și 14 ani au cheltuieli lunare totale de 4.433 de euro. În cazul părinților singuri, cifra este de 3.704 euro.

Față de 2023, costurile lunare au crescut cu câteva sute de euro. Bugetul de referință pentru o gospodărie cu un părinte și doi copii este cu 300 de euro mai mare decât anul trecut. Prețurile la încălzire au crescut în mod deosebit de mult, cu 53%. Alimentele au devenit cu 11% mai scumpe, iar cheltuielile cu participarea socială și culturală, cu 10%. Costurile de închiriere au crescut, de asemenea, în mod semnificativ – cu 8%.

“Creșterea costului vieții este alarmantă”,

spune Johanna Steurer, de la ASB Schuldnerberatungen GmbH, organizația umbrelă a serviciilor de consiliere în materie de îndatorare aprobate de stat din Austria. Din ce în ce mai mulți oameni nu mai sunt capabili să țină pasul din punct de vedere financiar. Acest lucru este demonstrat și de noile cifre privind supraîndatorarea,

“unde costul ridicat al vieții devine un motiv din ce în ce mai important pentru supraîndatorare”,

spune Steurer, citată de Kleine Zeitung.

Sărăcia afectează categorii mari de austrieci

Bugetele de referință ale serviciilor de consiliere în materie de îndatorare sunt calculate anual și arată câți bani sunt necesari pentru ca diferite tipuri de gospodării să își poată permite o viață decentă, cu un minim de participare socială și culturală.

Potrivit ASB, acesta este singurul sondaj din Austria care calculează cât este necesar pentru o viață simplă, dar bună, pe partea de cheltuieli. Pentru prima dată, există bugete de referință și pentru cuplurile cu patru copii, dar și pentru gospodăriile cu un singur părinte cu trei și patru copii. Gospodăriile cu un singur părinte și familiile cu trei sau mai mulți copii sunt deosebit de afectate de sărăcie.

Bugetul de referință nu ține cont de diferențele regionale și presupune luarea în calcul a unui apartament închiriat. Costurile pentru o mașină nu sunt, de asemenea, incluse în bugetul de referință. Potrivit ASB, costul total lunar mediu pentru o mașină ar fi de puțin sub 900 de euro.

Serviciile de consiliere în materie de îndatorare solicită ca bugetele de referință să fie utilizate ca măsură oficială în cuantificarea sărăciei, alături de pragul de risc de sărăcie, și să fie luate în considerare și în ceea ce privește nivelul de subzistență.

Conform definiției oficiale, este considerată a fi în risc de sărăcie orice persoană care trebuie să se descurce cu mai puțin de 60% din venitul median al populației totale. Pentru părinții singuri cu doi copii și costuri lunare ale gospodăriei de 3 704 euro conform bugetului de referință, pragul de risc de sărăcie este de 2 830 de euro, ceea ce înseamnă 874 de euro sub referința ASB.

scroll to top