Închide

Inginerii care lucrează la deblocarea Canalului Suez: putem deschide șampaniile!

Avatar
Skynews Suez Canal Blocked 5322714

Sursa foto: SkyNews/dpa/AP.

Timp de citire: 3 minute

Luni, echipele care au muncit din greu pentru restabilirea condițiilor de trafic maritim prin Canalul Suez au reușit să ”deblocheze complet” uriașul cargobot Ever Given, redând astfel circulației maritime una dintre cele mai aglomerate rute globale de transport și punând capăt astfel unei crize care, astăzi de dimineață, încă amenința să se prelungească.

Ajutată din plin de o maree înaltă, aflată la flux, flotila de remorchere a smuls prova navei din malul nisipos al Canalului, unde a fost înțepenit aproape o săptămână, de pe 23 martie.

Nava gigantică s-a îndreptat apoi spre nord, înspre Marele Lac Amar, o întindere largă de apă la jumătatea distanței dintre capătul nordic și cel sudic al canalului, unde ar urma să fie supusă unei inspecții tehnice, potrivit companiei Evergreen Marine Corp., o companie maritimă din Taiwan care operează nava, scrie Associated Press.

”Am scos-o!” a exclamant Peter Berdowski, CEO-ul companiei olandeze Boskalis, firma de intervenții maritime angajată pentru această operațiune. ”Sunt încântat să anunț că echipa noastră de experți, care lucrează în strânsă colaborare cu Autoritatea Canalului Suez, a repus pe șenal cu succes Ever Given, făcând din nou posibil tranzitul liber prin Canalul Suez.”

Marțea trecută, cargobotul Ever Given, de dimensiunea unui zgârie-nori, s-a blocat de-a curmezișul pe calea navigabilă a Canalului Suez, creând un blocaj uriaș de trafic. Obstacolul a costat în fiecare zi 9 miliarde de dolari pentru afacerile din comerțul global și pentru lanțurile de aprovizionare împovărate deja de pandemia de COVID-19. Cel puțin 367 de nave, care transportau de toate, de la țiței la animale vii, așteptau să treacă prin Canal, în timp ce alte zeci au preferat să adopte o rută alternativă mai lungă, în jurul Capului Bunei Speranțe, în extremitatea sudică a Africii, un ocol care costă suplimentar sute de mii de dolari și mult timp pierdut.

Din cauza opririi tranzitului prin Suez, Egiptul a pierdut deja venituri de peste 95 de milioane de dolari, potrivit firmei de cercetare Refinitiv.

Astăzi de dimineață, autoritățile egiptene anunțau deblocarea parțială a navei, a cărei provă rămăsese încă împotmolită în nisipurile argiloase din malul Canalului, în timp ce pupa era pe deplin eliberată.

Deblocarea parțială a navei s-a reușit după eforturi intense făcute cu 10 remorchere, care au profitat de o maree înaltă prilejuită de luna plină, potrivit companiei de servicii maritime Leth Agencies. Clipurile video distribuite pe rețelele de socializare au ilustrat entuziasmul cu care a fost primită mișcarea provei, remorcherele din Canal sunând din sirene în semn de sărbătoare.

De dimineață, în primul comentariu după deblocarea parțială a provei, deși remorcherele lucrau din greu în continuare, președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi a descris evenimentul drept o mare victorie.

”Egiptenii au reușit să pună capăt crizei, în ciuda complexității tehnice enorme a operațiunii”, a scris el pe contul oficial de Facebook al președinției.

Deși Canalul este acum deblocat, nu este clar când ar putea reveni traficul la normal. Analiștii anticipează că ar putea dura cel puțin încă 10 zile pentru a elibera ambele capete ale Canalului de navele care așteaptă tranzitul.

La această veste bună s-a putut ajunge după zile de eforturi imense ale echipei de salvatori maritimi de elită din Olanda, ajutați din plin de mareea înaltă din zorii zilei de luni, când a fost reușită deblocarea parțială a navei.

Operațiunea a fost extrem de sensibilă, întrucât cargobotul ar fi putut avea de suferit daune structurale în timpul manevrelor făcute de remorchere. În plus, mișcările provocate de flux și reflux au pus presiune suplimentară pe nava de 400 de metri, stârnind îngrijorări că s-ar putea sparge sau rupe.

Deși nava era vulnerabilă în poziția în care a fost înțepenită, din punctul de vedere al posibilității producerii de daune structurale, proprietarul navei era optimist și a declarat că motorul navei era funcțional, iar Ever Given va putea să își continue drumul spre nord de îndată ce va fi deblocată.

Încă nu a fost luată decizia dacă va continua până la următoarea oprire planificată inițial, Rotterdam, sau dacă va trebui să ajungă într-un alt port pentru reparații, a spus oficialul companiei Shoei Kisen Kaisha Ltd., compania care deține Ever Given. Decizia va fi luată doar după inspecția tehnică de la Marele Lac Amar.

Criza a atras atenția asupra acestei rute comerciale vitale pentru comerțul internațional, prin care este tranzitat peste 10% din comerțul global, inclusiv 7% din petrolul mondial. Peste 19.000 de nave care transportă bunuri de consum fabricate în China și milioane de barili de petrol și gaze naturale lichefiate circulă prin artera maritimă dinspre Orientul Mijlociu și Asia către Europa și America de Nord.

Blocajul fără precedent a pus la grea încercare transporturile de petrol și gaze către Europa dinspre Orientul Mijlociu și a stârnit îngrijorări majore cu privire la întârzieri prelungite la livrare, lipsa bunurilor de larg consum pentru consumatorii occidentali și creșteri de prețuri la finalul lanțurilor de aprovizionare.

scroll to top