Închide

Îngrijorați de inflație, europenii renunță la răsfăț; producătorii de ciocolată se resimt puternic

Avatar
chocolates, food, sweets

Fotografie de congerdesign pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Inflația alimentară afectează puternic cererea de ciocolată, gigantul european de profil, Barry Callebaut AG, raportând vânzări mai scăzute, pe fondul renunțării consumatorilor la produsele de răsfăț, din cauza prețurilor tot mai mari, notează publicația Bloomberg.

Volumul de vânzări al companiei a scăzut cu 2,7% în primele nouă luni ale anului fiscal curent, cea mai mare scădere fiind înregistrată pe nișele ”gourmet” și a ciocolatei de specialitate, a anunțat joi compania.

Acțiunile companiei, care produce ciocolată și pentru cunoscute mărci ale producătorilor Hershey’s și Nestlé, au coborât cu până la 2%, în timp ce cotaţiile futures la cacao au scăzut joi la Bursa de la Londra până la cel mai redus nivel din ultimele două săptămâni.

Rezultatele indică faptul că piața globală de ciocolată începe să se resimtă din nou, după revenirea de după pandemie. Cheltuielile pentru articole de răsfăț, precum ciocolata, au scăzut, întrucât consumatorii au acum alte priorități, pe fondul crizei costului traiului de zi cu zi și a creșterii costurilor de creditare.

“Asistăm la o diminuare a volumelor într-un context de inflaţie persistentă care a afectat cererea consumatorilor. Volumele noastre sunt în linie cu tendinţa generală de scădere a pieţei de ciocolată”, a declarat directorul general al Barry Callebaut, Peter Feld.

Barry Callebaut a anunţat anterior că vânzările sale au avut de suferit în primele şase luni ale anului fiscal, pe fondul presiunilor inflaţioniste şi al închiderii fabricii de la Wieze.

Cu toate acestea, grupul se aşteaptă la o creştere uşoară a volumelor pentru întregul an. Însă pentru ca acest lucru să se întâmple compania are nevoie de o revenire a volumelor de vânzări cu 8% în ultimul trimestru al anului fiscal, o provocare în condiţiile în care preţurile mai mari la ciocolată afectează cererea, potrivit analistului de la Bloomberg Intelligence, Diana Gomes.

Cotaţiile la cacao au crescut cu aproximativ 17% la Bursa de la Londra în acest an, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 13 ani la începutul acestei luni, pe fondul îngrijorărilor cu privire la recoltele din Africa de Vest. Acest avans a dus la creşterea preţurilor la tabletele de ciocolată şi a redus marjele producătorilor.

Datele publicate joi mai arată că activitatea de procesare a boabelor de cacao în Europa, principala regiune consumatoare, a scăzut cu 5,7% în al doilea trimestru din acest an comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Potrivit European Cocoa Association, în al doilea trimestru din acest an au fost procesate 343.283 de tone de boabe de cacao, cel mai redus nivel pentru orice trimestru de după 2020.

Datele cu privire la activitatea de procesare în America de Nord şi Asia vor fi publicate săptămâna următoare. Cu toate acestea, există semnale că cererea de ciocolată rezistă mai bine pe aceste pieţe, în condiţiile în care americanii sunt dispuşi să cheltuie pentru ciocolată chiar dacă, din cauza costurilor mai mari, cumpără mai puţină ciocolată pentru aceiaşi bani, potrivit datelor companiei de cercetare Euromonitor International.

scroll to top