Închide

Inovație: Gigantul global al industriei de lux Kering investește masiv în ”piele de laborator”

Avatar
brown leather lace up dress shoes

Fotografie de rupixen.com pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Un startup originar din California, care promite dezvoltarea unui produs cu totul inovativ pentru industriei mondială a produselor de lux – piele cultivată în laborator – a reușit să adune într-o rundă de finanțare impresionanta sumă de 46 de milioane de dolari de la investitori, printre care se numără și holding-ul global Kering, deținător al unor mărci celebre precum Balenciaga, Gucci, Bottega Veneta, Alexander McQueen și Yves Saint Laurent.

VitroLabs Inc. produce piele cultivată din celule, în laborator, care reproduce structura pieilor de animale. Compania va folosi fondurile atrase pentru a-și extinde operațiunile și se așteaptă să înceapă producția pilot în această primăvară, a declarat compania într-un comunicat dat publicității miercuri și citat de Bloomberg.

Startup-ul californian este doar ultima dintr-o serie lungă de companii care au apelat la finanțarea investitorilor pentru a dezvolta materiale alternative care reproduc produsele de origine animală.

Sectorul de profil are în față o perspectivă excelentă de dezvoltare în acest an, în condițiile în care giganții mondiali ai modei și ai produselor de lux cer variante mai sustenabile pentru produsele pe care le comercializează. Cele 95 de firme din sectorul materialelor alternative au reușit să strângă din runde de finanțare aproximativ 980 de milioane de dolari anul trecut, dublu față de suma din 2020, potrivit organizației non-profit Material Innovation Initiative, care monitorizează sectorul.

Mai mult de jumătate dintre aceste firme s-au lansat în business începând din 2014 și majoritatea lor se concentrează pe crearea de materiale asemănătoare pielii de animale pe baza miceliilor de ciuperci, precum și din fibre de ananas, diverse specii de cactuși sau alte ingrediente organice. O parte mică dintre ele se bazează pe tehnologia celulelor stem, așa cum este și VitroLabs. Alții încearcă să producă pieile alternative din fibre textile, inclusiv din mătase sau lână.

Producătorii mondiali au realizat ani la rând produse comercializate ca fiind din piele ”vegană”, însă cele mai multe dintre aceste produse sunt pur și simplu o versiune de piele ”ecologică” făcută din plastic. Noul val de startup-uri de biotehnologie încearcă să evite cu totul plasticul sau să reducă la minim cantitatea folosită, pentru a profita de avantajele materialelor organice.

Companiile de biotehnologie cercetează și dezvoltă, de asemenea, variante de înlocuitori ai brânzei și laptelui folosind o tehnologie numită ”fermentație de precizie”, dar marea lor problemă în încercarea de a ajunge cu aceste produse pe piață o constituie obstacolele legate de reglementarea din perspectiva securității alimentare. În schimb, pielea cultivată în laborator ar putea să se confrunte cu mai puține probleme de această natură.

Printre alți investitori care au mizat pe VitroLabs în actuala rundă de finanțare se numără și fondul de capital de risc specializat în agricultură sustenabilă Agronomics Ltd., dar și starul de la Hollywood Leonardo DiCaprio.

scroll to top