Închide

Deputații UE susțin masiv agricultura ecologică, dar resping ținta propusă de Farm to Fork

Avatar
carrot, carrots, produce

Fotografie de ShireShy pe Pixabay

Timp de citire: 3 minute

Parlamentul European a dat undă verde unui nou raport privind planul de acțiune ecologic al UE, care subliniază o abordare bazată pe piață, dar nu menționează obiectivul ambițios al blocului de a avea 25% din terenurile agricole cultivate ecologic până în 2030, potrivit Euractiv.

Raportul, adoptat de deputați în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg de marți (3 aprilie), a fost elaborat ca reacție la planul de acțiune organic al Comisiei, dezvăluit încă din martie 2021.

Planul subliniază un atac în trei direcții, menit să stimuleze producția și consumul de produse ecologice în întreagul bloc, în conformitate cu obiectivul ambițios de a avea 25% din terenurile agricole cultivate organic până în 2030, așa cum este subliniat în programul emblematic al UE, Farm to Fork (F2F).

Cu toate acestea, o mențiune explicită a țintei a lipsit în mod semnificativ din textul finalizat.

În schimb, raportul subliniază nevoia de soluții bazate pe piață, mai mult sprijin pentru statele membre în elaborarea strategiilor lor naționale ecologice și cercetare în agricultura ecologică pentru a crește producția în conformitate cu cererea.

Raportul exprimă doar poziția Parlamentului European – una dintre cele două ramuri ale procesului legislativ al UE – în această problemă. Totuși, nu este obligatoriu din punct de vedere juridic și nici nu va modifica ambiția politică a Comisiei.

Salutând adoptarea raportului, europarlamentarul de centru-dreapta Simone Schmiedtbauer, autoarea din partea Parlamentului a planului de acțiune al UE privind agricultura ecologică, a subliniat că sectorul „va crește doar dacă piața produselor ecologice crește”.

„Piața ar trebui să determine amploarea creșterii sectorului organic, nu orice cifră-țintă prestabilită”, a spus Schmiedtbauer, subliniind necesitatea de a se concentra pe „problemele practice ale cererii și ofertei”. „UE trebuie să sprijine fermierii să crească producția ecologică și, de asemenea, consumatorii să-și găsească drumul către aceste produse”, a spus ea.

Pentru Schmiedtbauer, este nevoie de o „combinație bună de instrumente potrivite, stimulente și flexibilitate suficiente” pentru a oferi fiecărei țări UE oportunitatea „de a-și dezvolta în continuare sectorul ecologic în mod individual și de a aduce viziunea ecologică europeană în propriile strategii ecologice naționale sau regionale”.

De asemenea, asociația UE pentru produse organice IFOAM a salutat raportul din proprie inițiativă, spunând că „recunoaște că organicul contribuie la sisteme alimentare mai durabile și oferă servicii ecosistemice”, inclusiv schimbările climatice, atenuarea, biodiversitatea și protecția solului.

Cu toate acestea, pentru europarlamentarul Verzilor, Claude Gruffat, care a depus amendamentul respins pentru a include în mod explicit ținta în raport, textul adoptat a fost extrem de lipsit de ambiție.

„Deplâng respingerea diferitelor amendamente care au vizat îmbunătățirea textului neambițios adoptat în comisie, inclusiv a celor care vizează includerea obiectivului de 25% din terenul agricol în agricultura ecologică precum și a celui de sprijin sporit pentru introducerea produselor ecologice în cantinele școlare și cateringul colectiv în Europa”, a spus el.

Al doilea amendament depus de europarlamentar, respins și de plen, a vizat îmbunătățirea locului produselor ecologice în alimentația colectivă prin sprijinirea autorităților locale și a actorilor teritoriali în proiectul lor de acțiune în favoarea unui sistem alimentar sănătos, durabil și rezistent.

Acesta a fost propus pentru a stimula cererea prin promovarea produselor ecologice în alimentația colectivă, în special în școli, prin sprijinirea autorităților locale și a actorilor teritoriali în acțiunea lor, potrivit europarlamentarului, care a criticat Parlamentul pentru lipsa de ambiție în acest domeniu.

„Nu înțeleg lipsa de voință din partea colegilor mei europarlamentari”, a deplâns el.

Adoptarea textului va fi acum urmată de publicarea unei evaluări intermediare din partea Comisiei a planului de acțiune planificat pentru 2024.

scroll to top