Închide

INS: În ianuarie, producţia industrială a scăzut cu 5,4%

Avatar
workers, technology, industry

Fotografie de geralt pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Producţia industrială a scăzut, în ianuarie, cu 5,4% ca serie brută şi cu 6,1% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comparativ cu ianuarie 2022, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS) publicate marţi.

Conform sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 5,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate de producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-14,4%) şi industria prelucrătoare (-3,9%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 0,6%.

Totodată, producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost în scădere cu 6,1%, din cauza diminuărilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-13,8%) şi industriei prelucrătoare (-4,6%). În schimb, industria extractivă a crescut cu 0,8%.

În luna ianuarie 2023, producţia industrială (serie brută) a crescut faţă de luna precedentă cu 3,5%, datorită creşterii industriei prelucrătoare (+5,5%). Industria extractivă şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat au scăzut cu 9,5%, respectiv cu 1,9%.

Producţia industrială, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 2%. Industria prelucrătoare a crescut cu 2,4%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 2,3%, respectiv cu 0,9%.

scroll to top