Teama și pesimismul au făcut ca încrederea în economie să scadă. Bursa a închis săptămâna pe roșu


Autor:    -  
Stock and Crypto Market Values
Fotografie de Maxim Hopman pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi indicii ultima şedinţă de tranzacţionare a săptămânii, iar valoarea tranzacţiilor a depăşit 137,07 milioane lei (27,54 milioane euro).

Principalul indice al Bursei de Valori Bucureşti, BET, care include cele mai tranzacţionate 20 de companii listate pe Piaţa Reglementată, s-a depreciat vineri cu 1,91%, până la 16.344,77 puncte, în timp ce în această săptămână a pierdut 4,61%.

În ceea ce priveşte BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 43 de acţiuni, a închis în scădere cu 1,89%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scăzut cu 1,79%, iar indicele SIF-urilor, BET-FI, s-a depreciat cu 1,02%.

Indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a înregistrat un declin de 2%, în timp ce BET-NG, care măsoară evoluţia celor zece companii energetice şi de utilităţi, a închis pe minus cu 1,41%.

Indicele BET AeRO, care include 20 de companii reprezentative de pe piaţa AeRO, s-a depreciat cu 2,39%.

Cele mai lichide titluri pe piaţa reglementată au fost cele ale Băncii Transilvania, cu tranzacţii de aproape 38,29 milioane de lei, urmate de acţiunile OMV Petrom, cu 16,93 milioane de lei, şi ale Hidroelectrica – 13,20 milioane lei.

Cele mai bune evoluţii au fost înregistrate de acţiunile Sinteza (+14,67%), Condmag (+10%) şi ale Societăţii de Construcţii Napoca (+9,35%).

Pe de altă parte, cele mai importante scăderi au fost consemnate de acţiunile Prefab (-8,94%), Artego (-8,48%) şi Medlife (-5,88%).

Scăderile înregistrate la Bursă sunt puse de brokeri pe seama incertitudinii politice, iar analiştii consideră că volatilitatea ar putea dura până la finalul alegerilor.

Depinde însă și de rezultatul alegerilor. O cale majoritar europeană votată de români ar duce la un reviriment imediat al companiilor pe baza încrederii în investiții și păstrarea piețelor vestice, pe când un rezultat suveranist sau orientat spre așa-zisa neutralitate ar da un mesaj de neîncredere pentru o economie care va avea în față perspectiva unei izolări față de piețele vestice.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!