Închide

INS: În luna ianuarie, producţia industrială din România s-a majorat cu 1,1%

Avatar
industrial, security, logistic

Fotografie de voltamax pe Pixabay

Timp de citire: < 1 minut

Producţia industrială din România a crescut cu 1,1% în prima lună a acestui an, comparativ cu ianuarie 2021, atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate luni.

Conform statisticii oficiale, în luna ianuarie 2022, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 1,2%, ca urmare a activităţilor derulate de industria extractivă (-11,4%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-5,5%). Industria prelucrătoare a crescut cu 0,4%.

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a fost mai mare faţă de luna decembrie 2021, cu 2,9%.

În schimb, industria prelucrătoare a crescut cu 4,3%, în timp ce producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat şi industria extractivă au scăzut cu 5,4%, respectiv cu 2,6%.

Datele INS relevă faptul că, în prima lună din 2022, faţă de aceeaşi perioadă din 2021, producţia industrială (serie brută) a crescut cu 1,1%, datorită rezultatelor înregistrate de industria prelucrătoare (+1,5%) şi de industria extractivă (+1,2%). În acelaşi timp, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a diminuat cu 1,2%.

Ca serie ajustată, în acelaşi interval de referinţă, producţia industrială s-a majorat cu 1,1%, ca efect al creşterilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: industria extractivă (+1,6%), industria prelucrătoare (+1,0%) şi producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,3%).

scroll to top