Întoarcerea piraților somalezi agravează criza pentru companiile de transport maritim la nivel mondial
În timp ce o ambarcațiune rapidă care transporta mai mult de o duzină de pirați somalezi se apropia de poziția lor în vestul Oceanului Indian, echipajul unui vrachier deținut de Bangladesh a trimis un semnal de ajutor și a apelat o linie telefonică de urgență. Nimeni nu a ajuns la timp la ei. Pirații s-au urcat la bordul navei Abdullah, trăgând focuri de avertisment și luându-i ostatici pe căpitan și pe cel de-al doilea ofițer, a declarat ofițerul șef Atiq Ullah Khan într-un mesaj audio adresat proprietarilor navei. “Prin harul lui Allah, nimeni nu a fost rănit până acum”, a spus Khan în mesajul înregistrat înainte ca pirații să ia telefoanele echipajului. Compania a împărtășit înregistrarea cu Reuters.
O săptămână mai târziu, Abdullah este ancorat în largul coastelor Somaliei, ultima victimă a unei recrudescențe a pirateriei pe care marinele internaționale credeau că au reușit să o țină sub control.
Raidurile acumulează riscuri și costuri pentru companiile de transport maritim care se confruntă, de asemenea, cu atacuri repetate cu drone și rachete ale miliției houthi din Yemen în Marea Roșie și în alte ape din apropiere.
Cele peste 20 de tentative de deturnare din noiembrie până în prezent au dus la creșterea prețurilor pentru gărzile de securitate înarmate și pentru acoperirea asigurărilor și au ridicat spectrul unor posibile plăți de răscumpărare, potrivit a cinci reprezentanți ai industriei.
Doi membri ai bandei somaleze au declarat pentru Reuters că au profitat de distragerea atenției oferită de loviturile Houthi la câteva sute de mile marine spre nord pentru a reveni la piraterie după ce au stat îdeoparte timp de aproape un deceniu.
“Au profitat de această șansă pentru că forțele navale internaționale care operează în largul coastelor Somaliei și-au redus operațiunile”, a declarat un finanțator al piraților, cunoscut sub pseudonimul Ismail Isse, care a declarat că a contribuit la finanțarea deturnării unui alt vrachier în decembrie.
El a vorbit cu Reuters prin telefon de la Hul Anod, o zonă de coastă din regiunea semi-autonomă de nord-est a Somaliei, Puntland, unde nava Ruen a fost reținută timp de câteva săptămâni.
Deși amenințarea nu este la fel de gravă ca în perioada 2008-2014, oficialii regionali și surse din industrie sunt îngrijorați că problema ar putea escalada.â
“Dacă nu o oprim cât timp este încă în fază incipientă, poate deveni la fel cum a fost”, a declarat luna trecută președintele somalez Hassan Sheikh Mohamud pentru Reuters în palatul său art deco extrem de fortificat, Villa Somalia.
La sfârșitul săptămânii trecute, Marina indiană a interceptat și eliberat nava Ruen, care naviga sub pavilion maltez, după ce s-a aventurat din nou în largul mării. Misiunea antipiraterie a Uniunii Europene, EUNAVFOR Atalanta, a declarat că este posibil ca pirații să fi folosit nava ca platformă de lansare pentru a ataca Abdullah.
Marina indiană a declarat că toți cei 35 de pirați de la bord s-au predat, iar cei 17 ostatici au fost salvați fără a fi răniți.
Cyrus Mody, director adjunct al secției de combatere a criminalității din cadrul Camerei Internaționale de Comerț, a declarat că intervenția Marinei indiene, care a desfășurat cel puțin o duzină de nave de război la est de Marea Roșie, ar putea avea un efect de descurajare important.
“Această intervenție arată că raportul risc/recompensă este foarte mult în defavoarea piraților și sperăm că acest lucru îi va face să se mai gândească de câteva ori”, a spus el.
Cu toate acestea, un oficial al Ministerului de Externe din Bangladesh a declarat pentru Reuters că guvernul “nu este în favoarea niciunui fel de acțiune militară” pentru eliberarea lui Abdullah. Oficialul, care a cerut să nu fie numit pentru a discuta o chestiune sensibilă, a citat avantajele pe care le au pirații atunci când operează în apropierea coastei somaleze.
COSTURI ÎN CREȘTERE
Căile navigabile din largul Somaliei includ unele dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume. În fiecare an, aproximativ 20.000 de nave, care transportă de toate, de la mobilă și îmbrăcăminte până la cereale și combustibil, trec prin Golful Aden în drumul lor spre și dinspre Marea Roșie și Canalul Suez, cea mai scurtă rută maritimă între Europa și Asia.
La apogeul lor în 2011, pirații somalezi au lansat 237 de atacuri și au ținut sute de ostatici, a raportat Biroul Maritim Internațional. În acel an, grupul de monitorizare Oceans Beyond Piracy a estimat că activitățile lor au costat economia globală aproximativ 7 miliarde de dolari, inclusiv sute de milioane de dolari în răscumpărări.
Rata actuală a atacurilor este semnificativ mai mică, pirații vizând în principal navele mai mici în apele mai puțin patrulate, au declarat managerii de risc maritim și asigurătorii. Din noiembrie, aceștia au reușit să captureze cel puțin două nave de marfă și 12 nave de pescuit, potrivit datelor EUNAVFOR.