Închide

#InvestimînRomânia |Fost educator din Germania chiar face mare brânză cu Manufactura de Brânză

Avatar
Manufactura De Branza Crop

Foto: Manufactura de Branza Facebook

Timp de citire: 3 minute

Sub hashtag-ul #InvestimînRomânia, redacția afaceri.news continuă seria de materiale care prezintă idei autohtone de afaceri, antreprenori curajoși și afaceri românești din toate ramurile economice și din toate regiunile țării.

István Varga, fost educator care a lucrat timp de 11 ani cu copii cu probleme sociale din Germania, a deschis în 2016 “Manufactura de Brânză”, business în care a investit, în faza inițială, circa 125.000 de euro. Planurile pentru anul acesta vizează extinderea gamei de produse premium și gourmet și menținerea unei afaceri competitive într-un context de piață cu multiple provocări.

Epicentrul afacerii Manufactura de Brânză este ferma de vaci din Cund, județul Mureș, pe care István Varga a moștenit-o de la părinții săi. Și-a dorit să continue activitatea începută de familia sa, iar într-o pauză profesională de aproximativ doi ani a apărut ideea prelucrării materiei prime produse în fermă, în locul vânzării către alți procesatori.

“Principalul motiv a fost aducerea fermei în profitabilitate. Cu utilaje vechi și personal mult nu se putea face performanță într-o fermă mijlocie. Astfel singura șansă a fost adăugarea de plus valoare la o materie primă care oricum avea calități deosebite. Orice început este greu. Planificarea, însușirea competențelor, construcțiile fizice, echipamente, găsirea posibilităților de desfacere, menținerea calității, dezvoltarea produselor noi, toate aduc un aport la greutățile de început”, a spus pentru Progresiv István Varga.

Investiția inițială a fost de aproximativ 25.000 euro, crescând la un an de la lansare la circa 100.000 euro.

“Manufactura de Brânză a fost lansată în 2016, ca brand nu neapărat din ideea de a avea o denumire bună, ci mai degrabă pentru a descrie în câteva cuvinte natura produselor noastre. Contează felul în care obținem furajele animalelor, materia primă și într-un final produsul manufacturier, deosebit față de cele produse la scară industrială”, a punctat antreprenorul.

Produsele sunt realizate într-un mic atelier de brânzeturi cu o capacitate maximă de 650 de litri prelucrați zilnic. Dacă la început erau prelucrați zilnic aproximativ 350 de litri de lapte, în prezent nivelul a ajuns la 450 de litri. În gama de produse se regăsesc brânză maturată cu leurdă, busuioc, chimen, ierburi provensale, kurkuma, chilli și ciocolată sau brânză maturată neagră, cu cărbune, la prețul de 75 lei/kg.

Manufactura de Brânză, focus pe local

Produsele Manufactura de Brânză pot fi achiziționate din târguri, băcănii, restaurante și magazinul de la atelier. Cele mai vândute produse sunt brânza maturară cu cărbune, brânza maturată cu nuci îmbibate în coniac, brânza maturată cu chilli și ciocolată și cea cu Fetească Neagră de la Villa Vinea.

Consumatorii au devenit tot mai conștienți de calitatea produselor. Ei doresc ca ceea ce consumă și pun pe masă să fie în primul rând sănătos, cu proveniență clară, iar în al doilea rând contează să fie gustos, ceea ce se oferă prin calitatea materiei prime, respectiv atenția acordată în timpul producției”, a explicat István Varga.

Pe o piață competitivă, antreprenorul susține că sprijinirea producătorilor locali prin consumul de produse oferite de către aceștia ajută enorm de mult businessurile românești.

“Un brand al unui producător mic, care dorește să se impună pe piață trebuie să pună întotdeauna accentul pe calitate și pe comunicarea directă cu clienții. Noi nu avem departament de PR și reprezentăm cu mândrie produsele noastre”, a afirmat István Varga.

Dacă în 2021 afacerea a ajuns la vânzări de circa 80.000 de euro, despre anul acesta antreprenorul spune că dorește să reducă “din bagajele adunate din anii trecuți”.

“A fost o perioadă destul de grea pandemia, lăsându-și amprentele în buget. Sperăm că noua situație economică să nu fie tocmai distructivă și să facem față la ceea ce aduce viitorul. Agricultura cu tot ceea ce ține de ea este de regulă profitabilă pe termen lung. Pentru funcționarea ei și a producției sunt necesare întotdeauna investiții mari pentru a mai putea reduce câteva procente din cheltuielile destul de consistente. Aici mă refer în special la combustibili, energie, personal. Chiar și după 6 ani ne considerăm ca fiind la început de drum. Niciodată nu ne putem opri din inovare, introducerea produselor noi și din menținerea competitivităţii pe piață. Sunt vremuri nesigure, care pot oferi totodată și șanse deosebite, dar trebuie să ne adaptăm”,

a concluzionat antreprenorul.

***

Proiectul #InvestimînRomânia se dorește unul de natură să încurajeze investițiile în România, menținerea capitalului în țară, păstrarea locurilor de muncă la noi acasă și dezvoltarea regională de durată.

#investimînromânia Logo Bt Afaceri.news

Dacă proiectul vostru se încadrează obiectivelor enunțate mai sus, suntem deschiși să popularizăm orice companie mare sau mică, IMM sau antreprenor din orice domeniu economic. Trimiteți datele sumare despre proiect pe adresa info@afaceri.news și vă vom contacta cu celeritate.

Avem încredere în România, #InvestimÎnRomânia!

scroll to top