#InvestimînRomânia Marketplace de bunătăți locale lansat de tineri antreprenori clujeni

,
Autor:    -  
MadeinCluj.ro

Timp de citire: 3 minute

Un grup de tineri antreprenori clujeni au inițiat platforma de comerț online MadeinCluj.ro, un instrument de vânzare pentru micii producători locali din județ. După numai două luni de la lansare, platforma reunește peste 170 de producători, iar gama de produse merge de la produse alimentare unicat, mâncare gătită, paste de casă sau bere artizanală, până la produse de îngrijire personală, măști de protecție, îmbrăcăminte, încălțăminte sau chiar materiale de construcții.

Sub hashtag-ul #InvestimînRomânia, redacția afaceri.news continuă seria de materiale care prezintă idei autohtone de afaceri, antreprenori curajoși și afaceri românești din toate ramurile economice și din toate regiunile țării.

”Suntem un grup de tineri antreprenori care am realizat că acum, mai mult ca niciodată avem nevoie să ne susținem unii pe ceilalți. Micii producători, întreprinzători, antreprenori, cei cu afaceri mici, de familie, nu au posibilitatea să intre în piața pe care o deschide un lanț de magazine sau supermarket. Ceea ce îi face mai greu accesibili”, spune Dan Ciulea, unul dintre inițiatorii MadeinCluj.ro.

Platforma se definește drept un instrument care ”reunește sub aceeași umbrelă întreaga comunitate a producătorilor din Cluj. Indiferent că vorbim de o brutărie de familie, o fermă mică, un antreprenor floral sau o berărie artizanală. Aceștia au posibilitatea să-și listeze afacerea și produsele. Noi, clienții, având astfel posibilitatea să vedem oferta fiecăruia”, potrivit descrierii.

Pe lângă platforma de comerț online, MadeinCluj.ro găzduiește și un blog care oferă sugestii de rețete culinare sănătoase, orientate după filosofia slow food, utilizând ingrediente locale, ușor de cumpărat de la producătorii-parteneri.

Interes mare în piață pentru produsele locale

Interesul pentru produsele locale și promovarea unui lanț scurt de aprovizionare a fost dovedit și printr-un studiu realizat între 10 aprilie – 15 mai 2020 de către Rural Development Research Platform și Institutul de Cercetări Economie și Sociale Gh. Zane, pe bază de chestionar online. Cercetarea și-a propus să identifice schimbările comportamentale în ceea ce privește decizia de achiziționare a legumelor proaspete direct de la producători locali, cu livrare directă în perioada situației de urgență.

Conform studiului, consumatorii din Cluj-Napoca sunt familiarizați cu conceptul de lanț de aprovizionare scurtă, în zonă existând diverse inițiative de sprijinire a acestui concept (Cutia țăranului, Nod Verde ș.a.), aspect evidențiat prin procentul ridicat al respondenților (30,77%) care au declarat că au comandat legume proaspete direct de la producători locali, cu livrare directă, înainte de data de 16 martie, când a fost instituită starea de urgență. Ulterior acestui moment, 48,52% din respondenți au ales această modalitate de achiziție.

Conform autorilor studiului, cel mai important aspect relevat este modul în care respondenții consideră că vor menține acest comportament de achiziție și după încetarea stării de urgență. Astfel, 79,28% dintre respondenți consideră că vor apela la această modalitate de aprovizionare, un procent mai mare cu 30,76% față de cei care deja au cumpărat legume direct de la producători, cu livrare directă, de la instaurarea stării de urgență.

“Putem spune că lanțurile scurte alimentare și economia locală nu doar asigură hrană proaspătă și sănătoasă, ci reprezintă chiar soluția la această criză, care se anunță a fi una prelungită. Promovarea conceptului (…) și dezvoltarea piețelor locale reprezintă două acțiuni concrete ce pot contribui la revitalizarea socio-economică regională cu impact atât în mediul urban, cât și în cel rural. În timp ce în mediul urban, aceste acțiuni aduc numeroase beneficii economice, sociale, culturale, de sănătate și de mediu comunităților locale, în mediul rural, aceleași tipuri de acțiuni contribuie la dezvoltare rurală și la conservarea identității locale a satelor românești. Tocmai de aceea, în vremuri de criză, comunitățile urbane și comunitățile rurale trebuie să se sprijine reciproc și să își exprime în mod solidar apartenența la un mod de viață în comun durabil, sustenabil și sănătos“, concluzionează autorii studiului.

Categorii de produse pe MadeinCluj.ro:

  • Produse alimentare (printre care paste artizanale, ciuperci, bere artizanală, panificație, dulciuri și prăjituri, sucuri naturale, dulcețuri și siropuri, produse apicole, ouă, lactate etc.);
  • Măști de protecție;
  • Mâncare gătită;
  • Îngrijire personală;
  • Cadouri, cărți & jucării;
  • Lavandă Art Boutique;
  • Casă, grădină & bricolaj;
  • Haine, încălțăminte, accesorii;
  • Camping;
  • Artă și fotografie.

***

Proiectul #InvestimînRomânia se dorește unul de natură să încurajeze investițiile în România, menținerea capitalului în țară, păstrarea locurilor de muncă la noi acasă și dezvoltarea regională de durată.

Dacă proiectul vostru se încadrează obiectivelor enunțate mai sus, suntem deschiși să popularizăm orice companie mare sau mică, IMM sau antreprenor din orice domeniu economic. Trimiteți datele sumare despre proiect pe adresa info@afaceri.news și vă vom contacta cu celeritate.

Avem încredere în România, #InvestimÎnRomânia!


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!