Închide

#InvestimînRomânia: Noah, povestea ceasurilor de mână românești din lemn

Avatar
Noah

Foto: noah.ro

Timp de citire: 6 minute

Noah este o afacere cu ceasuri de mână din lemn, înființată de doi prieteni din Suceava, Ruben Perju si Iosif Harasemiuc, care ulterior s-au stabilit și au început afacerea la Cluj. Povestea brandului a pornit dintr-o întâmplare și a devenit, în timp, o afacere cu ceasuri unice în România.

Ruben Perju a studiat arhitectura și este pasionat de design-ul de produs, iar în 2012-2013, student fiind la Facultatea de Arhitectură în Cluj-Napoca, a învățat să lucreze cu lemnul, material folosit în arhitectura și design-ul nordic.

,,La un moment dat am primit un ceas de mână de la soția mea, pe care, din păcate, l-am scăpat pe jos și toate elementele de pe cadran au zburat de acolo și s-au dus în spatele cadranului și au blocat tot mecanismul. Și am spus că dacă un brand de ceasuri renumit face un ceas care să se strice atât de repede la un simplu șoc am zis să văd dacă aș putea să îl fac eu bine. Și având la îndemână niște obiecte din lemn gândite pentru un corp de iluminat, mi-am facut eu pur și simplu ca o ramă de tablou pătrat, mi-am pus cureaua de la ceasul stricat la mână pe ceasul pe care l-am facut eu, n-aveam mecanism, dar am vrut să văd cum arată. Și m-a încântat ideea, mi-a plăcut cum arată și m-am gândit cum ar fi să fac un ceas care să arate bine, să fie din lemn”, își amintește Ruben Perju despre începuturile Noah, pentru retail.ro.

Ulterior, a hotărât să vorbească și să îi arate lui Iosif ceasul pe care l-a făcut, iar în vacanța de iarnă din acel an s-au întâlnit la Suceava și au început să se gândească la afacerea care urma să fie Noah.

,,Iosif fiind inginer la bază este foarte bun pe zona de research și am vrut să ne documentăm să vedem ce presupune. Atunci el s-a documentat, ne-am documentat amândoi și am ajuns la concluzia că se poate. De acolo până să lansăm ceasurile au urmat vreo doi ani și jumătate de schițe, prototipuri, testări și cumpărat utilaje”, povestește Ruben.

De ce Noah?

Numele brandului are o însemnătate aparte. Fondatorii căutau un nume care să vină cu o rezonanță internațională, care să arate bine și, totuși, să facă referire la adevărata poveste din spate. Brandul este asociat cu personajul biblic al lui Noe care a ieșit din tiparele clasicului, care a primit inspirație divină și care voia să construiască o arcă deși nu plouase niciodată, astfel încât credea în ceva în care nimeni nu credea.

,,Cumva brandul nostru se asociază foarte mult cu ideea personajului lui Noe, pentru că în țara în care nu există fabrică de ceasuri, nu există neapărat o istorie și nu cunoști pe nimeni care să producă ceas, era o nebunie ce făceam noi și considerăm că ideea este venită de la Dumnezeu. Produsul nostru, ceasul, face referire la arca lui Noe, pentru că amândouă sunt realizate din lemn, iar ingineria era avansată ca pe vremea lui Noe când a trebuit să aibă noțiuni de inginerie destul de avansate pentru perioada respectivă. Ceasul Noah este rezistent la apă, numele se asociază cu Noe, iar produsul se asociază cu Arca lui Noe”, spune Ruben.

Logo-ul Noah este un element rotund, compus din trei romburi. Elementul principal de la care pornește ideea brandului este un romb, care face referire la ceva prețios, având în vedere că produsele Noah sunt produse premium. Cele trei romburi formează clasica bărcuță din hârtie din copilărie și fac referire la Arca lui Noe, cele trei triunghiuri de pe cadran formează forma unui copac, fiind conturate de tulpina verticală și duc la ideea că lemnul este piesa de bază a afacerii.

Noah importă lemn din Africa, Asia și America de Sud

Pentru dezvoltarea Noah, Ruben Perju si Iosif Harasemiuc au investit 30.000 de euro, sumă provenită din economii și din împrumuturile de la familie și prieteni. Ulterior, fondatorii au cumpărat un CNC, un aparat cu comandă numerică pentru a produce primele ceasuri Noah și care sculptează în lemn. Din suma totală, fondatorii au investit și în alte aparate tehnice pentru stabilizarea lemnului și aducerea la parametrii optimi, materie primă, lemn și mecanisme. Până în prezent, fondatorii au investit 250.000 de euro în linia de producție și în partea de cercetare și dezvoltare.

Materia primă, lemnul propriu-zis provine din Madagascar, din Asia, America de Sud, având o densitate și o duritate mai mare față de cea a lemnului din România pentru producția carcasei și a cadranului. Folosesc, însă, lemn din România pentru cutia ceasului.

În plus, fondatorii Noah colaborează cu un partener care le furnizează materia primă din zonele menționate, în cantități mici.

,,Achiziționăm lemnul din surse sigure, care sunt certificate și le colectăm de peste tot, din toate colțurile lumii. Când cumpărăm, spre exemplu, abanos pentru ceasuri, noi vedem poza bucății de lemn din toate unghiurile astfel încât să vedem dacă este coloristica de care avem nevoie, să nu existe crăpături sau să nu fie alte defecțiuni ale lemnului”, explică Ruben.

Produsele Noah au apărut pentru prima dată expuse în cadrul unui târg, Made in Ro, care a fost organizat în București. Fondatorii afacerii cu ceasuri din lemn s-au prezentat cu produsele originale, în 25 de exemplare, din care au reușit să vândă opt în cele două zile de târg, costul unui ceas fiind de 700 de lei, dar versiunea ceasurilor de acum este mult îmbunătățită

Ceasurile din lemn Noah au ajuns la o gamă variată, iar forma ceasului vine în trei dimensiuni, fiecare dintre acestea putând fi transpusă în peste 100.000 de variațiuni. Noah folosește 15 esențe de lemn la interior, 15 la exterior, 5 tipuri de minutare, 6 sau 7 tipuri de secundare și aproximativ 15 tipuri de curea.

Canalul principal de vânzare al Noah este online-ul, site-ul brandului unde produsele pot fi realizate personalizat la comandă, prin intermediul unui configurator, după o perioadă în care au încercat integrarea produsului în mall-uri.

,,Am încercat doi ani de zile să fim în Iulius Mall, în Cluj-Napoca, însă ne-am dat seama că nu a avut rezultatele așteptate. Ne-am dat seama că dacă investim banii respectivi în online o să fim mult mai câștigați și este posibil ca rezultatele să fi fost la fel. Mai avem și ceasuri expuse la magazine partenere, cum ar fi Cărturești Carusel din București sau Thai Therapy din Cluj-Napoca, zone unde poți să găsești produse premium sau oameni pe care noi îi targetăm, oameni care au un venit peste mediu și un nivel de educație peste mediu”, precizează Ruben.

Primele produse Noah au fost realizate într-o mansardă a tatălui unuia dintre fondatori, fiind transformată într-un mic atelier. Însă fondatorii au ales să mute afacerea în Cluj-Napoca în 2016, într-o zonă industrială a Clujului. Fondatorii Noah vor să mute afacerea într-o zonă rurală de lângă Cluj, în viitorul apropiat, pentru a accesa fonduri europene pentru dezvoltare.

Cifra de afaceri a companiei a ajuns la aproximativ 200.000 de euro pentru anul trecut, iar fondatorii au reinvestit tot profitul pe care l-au câștigat în anii de la fondarea brandului.

Strategia de marketing și vânzări s-a schimbat

Cea mai bună perioadă pentru Noah este noiembrie-decembrie, fiind luna Black Friday și luna cadourilor, când volumul de muncă și de comenzi este foarte mare. Astfel, pe lângă comenzile persoanelor fizice, Noah primește și comenzi corporate, din partea companiilor, care le oferă angajaților.

,,Chiar acum avem o strategie foarte faină pe care ne focusăm foarte mult și toate eforturile noastre pe zona de vânzări sunt turate pe strategia asta. Astfel, avem ca target să trimitem fiecărei companii în parte, dar direct către owneri sau către o persoană din bordul de conducere o cutie cu ceasul Noah cu logo-ul personalizat pe fața ceasului. Mai nou am introdus această metodă de personalizare, de gravură personalizată și pe spatele cesului și pe cutie pentru că vrem să le arătăm cum ar arăta ceasul Noah cu logo-ul lor pe față”, explică Ruben Perju

Astfel, noiembrie și decembrie sunt cele mai bune luni ale brandului, înregistrând o creștere de 300% comparativ cu o lună clasică. În plus, afacerea cu ceasuri din lemn trimite produse pe toate continentele, o parte din comenzi fiind internaționale, fie din partea românilor stabiliți în alte țări, fie prieteni de-ai lor.

Noah își propune pentru acest sfârșit de an internaționalizarea brandului și a produsului, în special, în primă fază, în țările vorbitoare de limbă engleză. Fondatorii vor să introducă ceasurile din lemn și pe piața din Japonia, fiind potențial și interes pentru brand.

,,Suntem în căutare de parteneri, iar site-ul nostru este tradus deja în japoneză, pentru că vrem să intrăm și pe piața din Japonia și există foarte mult potențial și interes și vrem să vedem cum o să arate brandul și produsul nostru în alte țări”, mai spune Ruben Perju.

Noah funcționează în acest moment cu patru angajați. Compania are planuri pentru anul următor: lansarea a două noi produse și lansarea pe Indiegogo și Quick Starter a unui proiect pentru un model de ceas hibrid, analog, conectat cu telefonul, care măsoară mai mulți parametri.

,,Noi ca să aducem business-ul la 1,5 milioane de euro cifră de afaceri nu trebuie să ne mărim echipa, pentru că în momentul de față noi putem produce aproximativ de 10 ori mai mult decât vindem acum cu oamenii pe care îi avem. Așadar, este un business norocos din acest punct de vedere, pentru că nu ai nevoie de persoane foarte multe și nici de spații foarte mari pentru că lucrezi niște piese mici. Momentan, firma are 4 angajați. Înainte de pandemie am fost 10 colegi în Noah, în momentul în care aveam și punctul de lucru din Iulius, dar ne-am dat seama că eficiența este mult mai scăzută și am revenit la o echipă compactă care este ok. Oricând poate să crească echipa, adică crește și business-ul”, explica Ruben Perju pentru retail.ro.

***Proiectul #InvestimînRomânia se dorește unul de natură să încurajeze investițiile în România, menținerea capitalului în țară, păstrarea locurilor de muncă la noi acasă și dezvoltarea regională de durată.Dacă proiectul vostru se încadrează obiectivelor enunțate mai sus, suntem deschiși să popularizăm orice companie mare sau mică, IMM sau antreprenor din orice domeniu economic. Trimiteți datele sumare despre proiect pe adresa info@afaceri.news și vă vom contacta cu celeritate.

Avem încredere în România, #InvestimÎnRomânia!

scroll to top