Închide

Investiţie germano-canadiană de 400 de milioane de euro în România

Avatar
Rock Tech Lithium

foto: energycapitalmedia.com

Timp de citire: 2 minute

Compania RockTech Lithium vrea să construiască în România o fabrică pentru producția de componente pentru bateriile mașinilor electrice, investiție ce se va ridica la 400 de milioane de euro, anunță Guvernul român.

Potrivit Executivului român, premierul Nicolae Ciucă va participa luni, la ora 11.000, la ceremonia de semnare a Memorandumului de înțelegere cu RockTech Lithium pentru a construi o fabrică în România, investiție de 400 de milioane de euro, pentru producția de materii prime/componente de tehnologie climatică (hidroxid de litiu) pentru bateriile litiu-ion destinate industriei auto. La semnare va fi prezent și ministrul Energiei, Virgil Popescu, și președintele și CEO-ul companiei Dirk Harbecke.

Potrivit G4Media, anunțurile anterioare ale companiei privind fabrica nu menționau România, ci Germania.

Rock Tech Lithium este o companie germano-canadiană cu sediul în Vancouver, care extrage materia primă pentru hidroxidul de litiu din proiectul său minier din Lacul Georgia din Ontario, Canada. O așa-numită „fabrică de transformare” urmează să fie construită acum în regiunea Lusacia din Brandenburg pentru a rafina resursa, potrivit electrive.com.

În octombrie, Rock Tech Lithium a anunțat construirea unei fabrici de producție pentru hidroxid de litiu pentru baterii în Guben, Brandenburg, Germania – la 60 de kilometri de fabrica Tesla din Grünheide. În plină funcționare, uzina de producție pentru hidroxid de litiu pentru baterii (convertor) este de așteptat să producă 24.000 de tone de hidroxid de litiu anual pentru bateriile a 500.000 de mașini electrice. Proiectul Rock Tech se află în prezent într-un stadiu avansat de planificare. Compania estimează volumul investițiilor la aproximativ 470 de milioane de euro.

Unitatea de producție urmează să creeze 160 de locuri de muncă, iar finalizarea fabricii este planificată pentru 2024. La finalul lunii februarie, compania a transmis că a depus documentația necesară pentru prima autorizație parțială pentru construcția fabricii.

Cu toate acestea, compania subliniază în mod explicit că realizarea planurilor depinde de angajamentele de finanțare din partea statului german.

Potrivit producătorului de litiu, decizia pentru Guben a fost precedată de o căutare la nivel european pentru o locație. Regiunea selectată a obținut un punctaj bun datorită „tradiției industriale îndelungate și infrastructurii existente”, scria anterior electrive.com.

Compania nu menționa deloc România.

Rock Tech Lithium Inc. a fost fondată în 1996 și este o companie de dezvoltare a litiului cu sediul în Canada. Compania are operațiuni în Canada și Germania care urmăresc să furnizeze hidroxid de litiu pentru industria auto. RockTech Lithium este listată la TSX Venture și la Bursa de Valori din Frankfurt.

scroll to top