Ion Sterian, director general Transgaz: Suntem la linia de start a gazoductului Tuzla – Podișor

,
Autor:    -  
Ion Sterian Transgaz Foto Www.afaceri.news
Foto: Transgaz

Timp de citire: 8 minute

Pe data de 16 martie, companiile Transgaz, OMV Petrom și Romgaz au semnat declarația privind încheierea contractelor de rezervare de capacitate de intrare ieșire-ieșire din SNT în punctul Tuzla, penultimul pas pentru exploatarea gazelor din perimetrul Deep Neptun.

Ion Sterian:

“Suntem la linia de start a gazoductului Tuzla – Podișor care va permite ca gazele exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport”.

Într-un interviu pentru Income Magazine, Ion Sterian, directorul general al companiei Transgaz, a subliniat importanța pentru România a începerii extracției de gaze din perimetrul Deep Neptun. Alături de alte proiecte de anvergură derulate de Transgaz, acesta va contribui la creșterea securității energetice în următorii ani pentru țara noastră.

Întrebat despre inițierea procedurii de testare a cererii din partea potențialilor cumpărători a gazelor care ar urma să fie extrase din perimetrul offshore Neptun Deep din Marea Neagră, Sterian a detaliat:

“Fără niciun fel de discuție, procedura a fost un succes. Și nu este vorba doar despre un succes al Transgaz, este un succes al României, pentru că este vorba despre securitatea energetică a țării și despre creșterea calității vieții cetățenilor și dezvoltarea economiei. Succesul acestei proceduri arată că suntem extrem de aproape de luarea de către concesionari a deciziei finale de investiții pentru începerea exploatării gazelor naturale din perimetrele offshore din Marea Neagră.

În cadrul analizei efectuate de SNTGN Transgaz SA s-a constatat că a fost atins pragul minim de capacitate menționat în documentația aferentă Etapei angajante a Procesului de capacitate incrementală pentru punctul de intrare/ieșire în/din SNT,Tuzla.

Ne aflăm, pentru a patra oară în tot atâția ani, în fața unui moment istoric pentru securitatea energetică regională și pentru cea a României. După finalizarea cu succes a BRUA, după finalizarea cu succes a gazoductului Ungheni – Chișinău, după finalizarea lucrărilor care permit tranzitul în regim de reverse-flow la toate punctele de interconectare și după începerea exploatărilor gazelor de la Marea Neagră din perimetrele de mică adâncime, acum suntem la linia de start a gazoductului Tuzla – Podișor, gazoduct care va permite ca gazele exploatate de către OMV Petrom și Romgaz din Marea Neagră să ajungă în Sistemul Național de Transport și, implicit, în fiecare localitate din România care are acces la rețeaua de gaze naturale.

Și când spun acest lucru, mă refer la faptul că, prin semnarea la data de 16.03.2023 de către Transgaz, OMV Petrom și Romgaz a contractelor de transport a gazelor naturale, încheiate în urma procedurii privind rezervarea de capacitate incrementală în Sistemul Național de Transport (SNT) gaze naturale, facem penultimul pas pentru exploatarea gazelor de la Marea Neagră, gaze care asigură atât independența energetică a României, cât și dezvoltarea economiei și a societății românești.

Crearea unei infrastructuri de transport care să facă legătura între gazele natural disponibile la țărmul Mării Negre și coridorul BRUA reprezintă un proiect de importanță deosebită pentru România în ceea ce privește securitatea energetică, iar semnarea contractelor de transport a gazelor naturale, în urma încheierii procedurii de rezervare de capacitate reprezintă condiția principală pentru dezvoltarea acestei infrastructuri”, a punctat directorul Transgaz.

Chestionat despre când ar ajunge la țărm primele molecule de gaze extrase, în condițiile în care OMV Petrom nu a luat decizia finală în privința investiției în proiectul Neptun Deep, Sterian a indicat toamna anului 2026, ca termen de start al rezervării de capacitate.

Care va fi capacitatea de transport a autostrăzii” pregătite de Transgaz

“Cel mai important lucru de reținut este legat de volumul rezervat de cele două companii pe conductă. Cei 9.800 MWh de gaze transportați orar înseamnă un volum anual de aproximativ aprox. 8,1 miliarde metri cubi de gaze care vor intra în SNT.

Conducta a fost proiectată pentru a transporta gaze naturale la o presiune de 63 bar, este telescopică și este formată din două tronsoane. Tronsonul I – Țărmul Mării Negre-Amzacea, în lungime de 32,4 km, va avea un diametru de Ø48” (Dn1200) și capacitate tehnică de 12 mld. mc/an și apoi tronsonul II – Amzacea-Podișor, în lungime de 275,9 km, care va avea un diametru de Ø40” (Dn1000) și capacitate tehnică de 9 mld. mc/an”, a completat directorul Transgaz.

Traseul conductei

Conducta va traversa județele Constanța, Călărași și Giurgiu, potrivit șefului Transgaz.

“Proiectul constă în construirea conductei de transport a gazelor naturale Tuzla – Podișor, în lungime de 308,3 km, care să facă legătura între resursele de gaze naturale disponibile la ţărmul Mării Negre şi coridorul BRUA, astfel asigurându-se posibilitatea transportului gazelor naturale prin interconectările existente. Traseul acesteia urmează direcția generală de la Sud-Est spre Vest, traversând județele Constanța, Călărași și Giurgiu. Un număr destul de mare de unități administrativ-teritoriale vor fi traversate de această conductă, este vorba despre 42 de UAT-uri, dintre care 9 se află în județul Constanța, 19 în județul Călărași și 14 în județul Giurgiu.”

Valoarea investițiilor

Valoarea actuală estimată a proiectului este de aproximativ 478 milioane de euro (cu TVA).

“Pentru această investiție strategică Transgaz a depus o aplicație de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare împreună cu alte 5 proiecte de infrastructură pentru transportul gazelor naturale. Prin această investiție se realizează interconectarea cu Coridorul Transbalcanic, coridor pentru care este asigurată curgerea bidirecțională pe teritoriul României și, de asemenea, conectarea la Coridorul Vertical din care face parte conducta BRUA. Se creează o conectare între sursele noi de gaze naturale din Marea Neagră și din bazinul Mării Caspice cu Coridorul Transbalcanic și Coridorul Vertical.

Astfel, demonstrăm că niciun instrument de finanțare nerambursabilă nu rămâne nevalorificat, fiind atenți cu capitalurile proprii ale companiei. Operatorul tehnic și de sistem, SNTGN Transgaz SA, s-a pregătit din timp pentru acest proiect și a semnat cu câștigătorul licitației contractul de execuție, urmând ca din 27 martie2023 să înceapă predarea amplasamentului, care va dura până în 20-25 aprilie 2023, în funcție de condițiile meteorologice”, a explicat Sterian.

Proiectul BRUA intră în a doua etapă de dezvoltare

Proiectul BRUA – Faza II, a fost inclus de către Comisia Europeană pe lista proiectelor de interes comun. Toate Proiectele de Interes Comun (PCI) fac obiectul unor proceduri simplificate de acordare a autorizaţiilor şi sunt eligibile pentru sprijin financiar prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE)/ Connecting Europe Facility (CEF).

Spre deosebire de BRUA – Faza I, care este considerat un proiect de Securitate a Aprovizionării (Security of Supply-SoS), BRUA Faza II este considerat un proiect comercial, iar Decizia Finală de Implementare se va lua doar dacă proiectul este comercial viabil.

Implementarea Proiectului BRUA – Faza II are drept rezultat asigurarea posibilității fizice de curgere bidirecțională permanentă între interconectările cu Bulgaria și cu Ungaria, asigurându-se următoarele capacităţi de transport gaze naturale: capacitate de transport spre Ungaria de 4,4 mld. mc/an, respectiv de 1,5 mld. mc/an spre Bulgaria.

Proiectul BRUA – Faza II este cuprins în Planul de dezvoltare a SNT pe următorii 10 ani, are o valoare de 75 milioane de euro. Are proiectul tehnic finalizat și documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire finalizată și depusă la Autoritatea Competentă.

BRUA, o etapă esențială în dezvoltarea Sistemului Național de Transport a gazelor naturale

Ion Sterian:

“BRUA – Faza I este funcțional începând cu data de 1.12.2020 și a transportat și transportă gaze naturale atât prin preluarea celor din import în regim de tranzit către Ungaria și alte state, cât și pentru asigurarea necesarului României. Dacă nu se construia gazoductul BRUA și infrastructura de gaze, pe măsura declinului producției de gaze naturale onshore, azi eram într-o situație mai puțin plăcută pentru că nu aveam infrastructura de import a gazelor naturale.

În funcţie de strategiile de dezvoltare ale judeţelor, ale regiunilor şi a economiei româneşti, BRUA – Faza I permite asigurarea cu gaze naturale pentru susţinerea politicilor industrial și investiţiilor din ţara noastră. Avantajul este că mediul de afaceri şi comunităţile locale vor avea acces la gazul natural necesar pentru creşterea calităţii vieţii cetăţenilor şi pentru dezvoltare economică, în condiţii de predictibilitate.

Capacitatea transportată în prezent prin gazoductul BRUA – Faza I asigură un grad de încărcare a conductei de transport de peste 90%.

Interconectorul BRUA reprezintă o etapă esențială în dezvoltarea Sistemului Național de Transport a gazelor naturale. Odată cu punerea lui în funcțiune, România este conectată la culoarele regionale de transport și poate să-și asigure aprovizionarea cu gaze naturale din noi surse, ceea ce va satisface într-o măsură mai mare cererea existentă pe piața internă și va conduce la un nivel mai ridicat de predictibilitate și securitate energetică pentru consumatorul român. Vedem cât de vulnerabile sunt țările la modificările de fluxuri internaționale de gaze naturale.

Investiții noi pentru anul 2023

Pentru dezvoltarea durabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România, Transgaz și-a asumat prin Planul de Dezvoltare a Sistemului Naţional de Transport a gazelor naturale (PDSNT) pe următorii 10 ani, un amplu program investiţional, cu proiecte de investiții estimate la aproximativ 3,2 miliarde euro, investiții care permit alinierea SNT la cerinţele de transport şi operare europene, la cele ale Acordului Verde European privind decarbonizarea.

“Transgaz este preocupat de extinderea și modernizarea infrastructurii existente prin potențialul integrării hidrogenului din surse regenerabile și cu emisii scăzute de carbon în sistemul de transport gaze naturale. În acest sens, am semnat cu Banca Europeană pentru Investiții (BEI) un Acord privind furnizarea de servicii de consultanță pentru elaborarea și dezvoltarea unei strategii de decarbonizare a rețelei de transport gaze naturale din România.

Dintre proiectele majore amintim:

  • BRUA Faza II;
  • Dezvoltarea pe teritoriul României a Coridorului Sudic de Transport pentru preluarea gazelor naturale de la ţărmul Mării Negre;
  • Amplificarea coridorului de transport bidirecţional Bulgaria – România – Ungaria – Austria (BRUA-Faza III);
  • Dezvoltarea-Modernizarea infrastructurii de transport gaze naturaleîn zona de Nord-Vest a României;
  • Creșterea capacității de transport gaze naturale a interconectării România – Bulgaria pe direcția Giurgiu – Ruse;
  • Interconectarea România – Serbia;
  • Dezvoltarea sistemului SCADA pentru Sistemul Național de Transport Gaze Naturale;
  • Modernizare SMG Isaccea 2 și 3 și SMG Negru Voda 2 și în vederea realizării curgerii bidirecționale pe conducta T2 și respectiv T3.

Pe lângă proiectele majore amintite, în Programul de Modernizare și Dezvoltare Investiții pentru anul 2023 și a estimărilor pentru perioada 2024-2025 sunt cuprinse și investiții în dezvoltări ale SNT în conformitate cu prevederile Legii 123/2012 actualizată, cu o valoare estimată de 536 milioane euro, investiții care să asigure extinderea Sistemului Național de Transport în zone cu sisteme de distribuție nou înființate.

 Transgaz este angrenată în dezvoltarea mai multor proiecte de investiții strategice, constând în realizarea de gazoducte pentru transportul gazelor naturale, investiții care confirmă anvergura regională a companiei (gazoductul Ungheni -Chișinău; BRUA – Faza I, Dezvoltările în partea de Nord-Est a țării) și rolul ei de primă multinațională românească având capital majoritar de stat.

La inițiativa Transgaz, în aprilie 2022, s-a semnat între operatorii de transport și sistem (OTS) gaze naturale din România (Transgaz), Polonia (Gaz-System), Ungaria (FGSZ) și Slovacia (Eustream) un Memorandum de Înțelegere pentru dezvoltarea regională a unei rețele de hidrogen, inițiativa fiind deschisă și pentru alți OTS.

Obiectivul comun al acestor proiecte îl reprezintă consolidarea rolului României în sectorul gazier european, regional. Această consolidare înseamnă și creșterea calității vieții cetățenilor și creșterea atractivității pentru investitori, care vor avea acces la o rețea modernizată de gaze naturale, într-o țară cu resurse bogate și cu opțiuni suficiente pentru aprovizionarea cu gaze naturale. Cu alte cuvinte, România devine nu doar independentă energetic, ci și cu un sector gazier, motor al dezvoltării durabile.

Prin investițiile realizate de Transgaz, investiții strategice susținute de Guvernul României, țara noastră a contribuit activ și în mod responsabil la consolidarea securității energetice europene și regionale”.

2022, an al profiturilor record pentru companiile din piața de energie

Compania SNTGN TRANSGAZ SA este astăzi un brand autohton de succes, o companie  care investeşte permanent în educaţia şi dezvoltarea profesională a resursei umane de care dispune.

Transgaz ocupă azi a 4-a poziție în topul OTS din Uniunea Europeană după numărul km de rețea gestionați și este de peste 15 ani o companie listată la Bursa de Valori București, o companie în care modelul de guvernanță corporativă funcționează cu succes. Performanțele managementului Transgaz poartă amprenta investițiilor realizate, investiții strategice pentru creșterea securității energetice a României și a Uniunii Europene.

Datele financiare ale societății reflectă în principal profilul său de afaceri solid în calitate de concesionar și operator al rețelei de transport gaze naturale din România. Societatea a înregistrat în anul 2022 o creștere a profitului din exploatare cu 19% față de anul 2021, determinată în principal de veniturile suplimentare asigurate de creșterea gradului de utilizare a capacității de transport a gazoductului BRUA și de menținerea unui control strict și eficient al costurilor pentru asigurarea unui grad ridicat de profitabilitate. Profitul net a crescut cu 96% comparativ cu anul 2021, creștere datorată în principal de înregistrarea unor venituri financiare excepționale non-cash.

“Prin investițiile realizate, fie că este vorba despre gazoductul BRUA – Faza 1, despre dezvoltările SNT din diferitele zone ale țării, sau despre proiectul gazoductului care permite exploatarea resurselor de la Marea Neagră, Transgaz a înțeles să vină în sprijinul consumatorului român, asigurând securitatea energetică la nivel național și regional.

Toate aceste investiții, dar și multe altele, cărora li se adaugă și gazoductul Ungheni – Chișinău, fiind de natură să contribuie la creșterea calității vieții cetățenilor, să permită dezvoltarea economiilor locale și a celei naționale, oferind standarde ridicate de calitate pentru multe dintre unitățile medicale, de învățământ, lăcașuri de cult și chiar pentru mulți operatori economici care au avut, astfel, acces la gaze naturale”, a concluzionat Ion Sterian.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!