Iranul interzice mineritul de criptomonede timp de 4 luni. Care este motivul?

,
Autor:    -  
Cryptocurrency Iran Blockchainland 780x405
Sursă foto: CoinRevolution

Timp de citire: 2 minute

Iranul a interzis mineritul de criptomonede precum Bitcoin timp de aproape 4 luni, a declarat președintele Hassan Rouhani miercuri, deoarece țara se confruntă cu întreruperi majore ale furnizării de curent electric în multe orașe, informează Reuters.

“Interdicția minării criptomonedelor este efectivă imediat până pe 22 septembrie … Aproximativ 85% din mineritul actual din Iran este fără licență”,

a spus Rouhani într-un discurs televizat în cadrul unei reuniuni a cabinetului.

Bitcoin și alte criptomonede sunt create printr-un proces cunoscut sub numele de minerit, în care computere puternice concurează între ele pentru a rezolva probleme matematice complexe. Procesul consumă foarte multă energie, bazându-se adesea pe electricitatea generată de combustibilii fosili, în care Iranul este bogat.

Pe măsură ce se apropie alegerile prezidențiale de luna viitoare, întreruperile de curent au fost criticate pe scară largă de către iranieni. Guvernul a spus că întreruperile de curent sunt cauzate de mineritul de criptomonede, secetă și creșterea cererii de energie electrică din timpul verii.

Potrivit Elliptic, aproximativ 4,5% din totalul mineritului de Bitcoin are loc în Iran, permițându-i să câștige sute de milioane de dolari din criptomonede care pot fi utilizate pentru a diminua impactul sancțiunilor SUA.

Economia Iranului a fost puternic lovită din 2018, când fostul președinte Donald Trump a renunțat la acordul nuclear din 2015 de la Teheran și a reimpus sancțiuni.

Administrația președintelui american Joe Biden și alte puteri globale au purtat discuții cu Iranul pentru a reînvia acordul.

Iranul a acceptat mineritul de criptomonede în ultimii ani, oferind energie ieftină și cerând minerilor să-și vândă bitcoin-urile către banca centrală. Teheran permite criptomonedelor minate în Iran să fie utilizate pentru a plăti importurile de bunuri autorizate.

Perspectiva energiei ieftine a atras minerii, în special din China, în Iran. Generarea energiei electrice pe care o utilizează necesită echivalentul a aproximativ 10 milioane de barili de țiței pe an, sau 4% din totalul exporturilor iraniene de petrol în 2020, potrivit Elliptic.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!