Capriciile globalizării: nemții de la SAP, amendați de SUA pentru afaceri cu Iranul

, , , ,
Autor:    -  
Sap Locations Walldorf 2010 008 T@900x600
Campusul SAP de la Walldorf, Germania, unde compania își are sediul central. Sursa foto: SAP.

Timp de citire: 2 minute

Gigantul german al industriei de software pentru companii SAP va trebui să plătească o amendă de peste 8 milioane de dolari în Statele Unite, din cauza exporturilor realizate către Iran, ca parte a unui acord de cooperare, potrivit unui anunț făcut de Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DOJ). Întrucât încălcarea interdicțiilor de export către Iran a fost dezvăluită voluntar de către companie, aceasta va scăpa de orice alte consecințe penale, au mai anunțat autoritățile americane, citate de Deutsche Welle.

SAP a recunoscut că a exportat produse software către firme din Iran, eludând astfel sancțiunile aplicate acestei țări de Statele Unite ale Americii. Departamentul de Justiției a anunțat că gigantul tehnologic german ar fi putut suporta consecințe mult mai grave, dacă ancheta nu ar fi fost declanșată tocmai de informațiile oferite de companie.

“Ar fi putut fi mai rău pentru SAP dacă am fi descoperit acest lucru pe cont propriu”, a declarat joi un înalt responsabil din cadrul Departamentului de Justiție, în cadrul unui briefing de presă.

Ancheta a arătat că, deși SAP își folosea corect filtrele de geolocalizare, nu a identificat și nu a blocat accesul la produsele sale pentru utilizatorii din Iran. Acest lucru a permis mii de descărcări și actualizări de software de pe teritoriul Iranului, pe parcursul mai multor ani.

Autoritățile americane susțin că acest lucru ar fi putut permite companiilor iraniene, unele dintre ele deținute sau controlate de stat, să utilizeze unele produse SAP bine cunoscute, cum ar fi cele utilizate de departamentele de resurse umane sau de gestiune a afacerilor.

“Ne asumăm întreaga responsabilitate pentru comportamentul din trecut și precizăm că ne-am îmbunătățit controalele interne pentru a asigura conformarea cu toate legile aplicabile”, a transmis SAP într-o declarație privind acordul de recunoaștere.

SAP este a treia cea mai mare companie mondială de software în funcție de venituri și cea mai mare companie din Germania în ceea ce privește capitalizarea bursieră.

Care este impactul sancțiunilor SUA împotriva Iranului asupra operațiunilor comerciale europene?

Nu este primul caz în care sancțiunile economice ale SUA împotriva Iranului au afectat drastic operațiunile globale ale companiilor europene în ultimii ani.

În 2018, gigantul francez al industriei energetice Total a anulat un proiect de exploatare a gazelor din Iran, care se anunța extrem de atractiv, din cauza amenințării cu sancțiuni economice din partea SUA.

Fostul președinte Donald Trump a repus pe tapet o listă întreagă de sancțiuni economice împotriva Iranului în 2018, ca parte a unei campanii de ”presiune maximă” împotriva Teheranului. Sancțiunile vin după ce Trump a scos SUA din Planul Comun Cuprinzător de Acțiune (Joint Comprehensive Plan of Action – CaJCPOA), cunoscut și sub numele de acordul nuclear cu Iranul, în același an.

Actualul președinte al Statelor Unite, Joe Biden, a anunțat că este dispus să revină în cadrul acordului nuclear iranian și să renunțe la unele dintre sancțiunile existente, dacă Teheranul oprește îmbogățirea uraniului. SUA și Iranul au reluat recent discuțiile în dosarul nuclear, la Viena pentru a discuta noii termeni ai unui eventual acord.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!