Închide

Iranul vrea să dea în judecată Instagram și WhatsApp pentru incitare pe fondul protestelor

Avatar
2022 10 05t094338z 499821231 Rc23tw98853a Rtrmadp 3 Iran Women 1024x683

foto: pbs.org

Timp de citire: 2 minute

Iranul intenţionează să dea în judecată compania americană de tehnologie Meta pentru incitare în legătură cu protestele antiguvernamentale din ţară. Securitatea naţională este o „linie roşie”, a transmis adjunctul ministrului de interne.

„Cele două reţele de socializare Instagram şi WhatsApp (aparţinând Meta) au fost implicate în răspândirea de materiale incitatoare şi în periclitarea securităţii noastre naţionale ca parte a operaţiunilor conspirative ale inamicilor noştri”, a declarat luni adjunctul ministrului de interne Majid Mirahmadi, potrivit agenţiei de ştiri Mehr, preluată de dpa și Agerpres. Securitatea naţională, a spus el, este o „linie roşie”.

Iranul, aminteşte dpa, a pus protestele declanşate de moartea în arest a tinerei Mahsa Amini pe seama unei conspiraţii externe puse la cale de SUA.

La scurt timp după declanşarea demonstraţiilor în urmă cu peste trei săptămâni, guvernul a restricţionat masiv internetul şi a blocat Instagram şi WhatsApp, care sunt extrem de populare în Iran. Prin aceste măsuri, guvernul a vrut să împiedice comunicarea între demonstranţi, precum şi publicarea de informaţii şi înregistrări video de la proteste. Tactica a funcţionat o perioadă, dar oamenii au găsit curând alte canale pentru a publica mărturii ale protestelor.

Anterior, judecătorul suprem al al Iranului a propus pentru prima dată un dialog al conducerii ţării cu opozanţii în timp ce protestele antiguvernamentale continuă.

„Cetăţenii sau grupurile politice ar trebui să ştie că avem urechi pentru proteste şi critici şi că suntem pregătiţi pentru dialog”, a declarat luni Gholam-Hossein Mohseni-Ejei.

Potrivit portalului de ştiri Donya-e Eqtesad, el a recunoscut că sistemul politic al Iranului ar putea avea, de asemenea, „slăbiciuni şi defecte” şi a spus că acesta „este gata să asculte sugestiile şi, de asemenea, nu are nicio reţinere în a corecta orice greşeală”. A nuanţat însă, spunând că trebuie să se facă o distincţie între proteste paşnice şi revolte violente.

Luni, protestele au continuat în Iran, unde tensiunea de pe străzi şi restricţiile de internet au paralizat părţi importante ale economiei.

scroll to top