Închide

Israelul acordă companiei Intel 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri

Avatar
Old Motherboard

Fotografie de Slejven Djurakovic pe Unsplash

Timp de citire: 4 minute

Guvernul israelian a fost de acord să acorde Intel o subvenție de 3,2 miliarde de dolari pentru o nouă fabrică de cipuri în valoare de 25 de miliarde de dolari pe care intenționează să o construiască în sudul Israelului, au declarat marți ambele părți, în ceea ce reprezintă cea mai mare investiție făcută vreodată de o companie în Israel, informează Reuters.

Vestea vine în contextul în care Israelul rămâne blocat într-un război cu gruparea militantă palestiniană Hamas, în urma atacului Hamas din 7 octombrie asupra Israelului. De asemenea, este o mare dovadă de sprijin din partea unei mari companii americane și o ofertă generoasă din partea guvernului israelian, într-un moment în care Washingtonul a crescut presiunea asupra Israelului pentru a lua măsuri suplimentare pentru a minimiza daunele provocate civililor din Gaza.

Acțiunile Intel, care are ceva mai puțin de 10% din forța sa de muncă globală în Israel, au deschis în creștere cu 2,73%, la 49,28 dolari pe Nasdaq.

Planul de extindere pentru locația sa din Kiryat Gat, unde are o fabrică de cipuri existentă, care se află la 42 km de Gaza, controlată de Hamas, este o

“parte importantă a eforturilor Intel de a promova un lanț de aprovizionare global mai rezistent, alături de investițiile de producție în curs și planificate de companie în Europa și Statele Unite”,

a declarat Intel într-un comunicat.

Sub conducerea directorului general Pat Gelsinger, Intel a investit miliarde de dolari în construirea de fabrici pe trei continente pentru a-și restabili poziția dominantă în producția de cipuri și pentru a concura mai bine cu rivalii AMD, Nvidia și Samsung. Noua fabrică din Israel este cea mai recentă investiție a producătorului american de cipuri din ultimii ani.

“Sprijinul din partea guvernului israelian va (…) asigura faptul că Israelul rămâne un centru global de tehnologie și talent în domeniul semiconductorilor”,

a declarat vicepreședintele Intel, Daniel Benatar.

Intel a mai primit anterior aproximativ 2 miliarde de dolari în ultimii 50 de ani sub formă de granturi israeliene în alte facilități din această țară.

Ofir Yosefi, director general adjunct al Autorității pentru Investiții din Israel, a declarat că Intel a ales o subvenție și o rată de impozitare mai mare în locul unei oferte pentru o subvenție și o rată de impozitare mai mică.

El a declarat pentru Reuters că procesul a durat luni de zile, deoarece un grant de o asemenea amploare avea nevoie de o revizuire și de o analiză independentă care să ateste că este viabil din punct de vedere economic. S-a stabilit că Israelul ar obține beneficii fiscale și economice mult mai mari, a adăugat el.

“Această investiție, într-un moment în care Israelul duce un război împotriva răutății totale, un război în care binele trebuie să învingă răul, este o investiție în valorile corecte și drepte care înseamnă progres pentru omenire”,

a declarat ministrul de finanțe Bezalel Smotrich.

Intel, a cărei investiție se va întinde pe o perioadă de cinci ani, va plăti o rată de impozit pe profit de 7,5%, în loc de 5% anterior. Rata normală de impozitare este de 23%, dar, în conformitate cu legea israeliană de încurajare a investițiilor în zonele de dezvoltare, companiile beneficiază de beneficii mari.

În Germania, Intel plănuiește să cheltuiască peste 30 de miliarde de euro (33 de miliarde de dolari) pentru a dezvolta două fabrici de cipuri în Magdeburg, ca parte a unei campanii de investiții de mai multe miliarde de dolari în întreaga Europă pentru a construi capacități de producție de cipuri. Berlinul a promis subvenții mari pentru a atrage cele mai mari investiții străine din istoria Germaniei.

În 2022, Intel a declarat că va investi până la 100 de miliarde de dolari pentru a construi în Ohio cel mai mare complex de producție de cipuri din lume, iar rivalii Samsung și Taiwan Semiconductor Manufacturing Co sau TSMC au anunțat, de asemenea, planuri mari de investiții în SUA.

Pe lângă subvenția care se ridică la 12,8% din investiția totală, producătorul de cipuri s-a angajat, de asemenea, să cumpere bunuri și servicii în valoare de 60 de miliarde de shekeli (16,6 miliarde de dolari) de la furnizori israelieni în următorul deceniu, în timp ce se așteaptă ca noua facilitate să creeze câteva mii de locuri de muncă.

Intel, una dintre cele aproximativ 500 de multinaționale prezente în Israel, și-a stabilit prezența în această țară în 1974, iar în prezent operează patru unități de dezvoltare și producție, inclusiv uzina sa de producție din Kiryat Gat, denumită Fab 28, care produce tehnologia Intel 7, sau cipuri de 10 nanometri, și care angajează aproape 12.000 de persoane în țară, în timp ce alte 42.000 de persoane sunt angajate indirect.

În valoare de aproximativ 9 miliarde de dolari, exporturile Intel reprezintă 5,5% din totalul exporturilor de înaltă tehnologie. Cipul Centrino, care permite utilizarea WiFi, și procesoarele sale Core au fost dezvoltate în Israel.

Intel, care a cumpărat firma israeliană Mobileye, specializată în tehnologii pentru autoturisme care se conduc singure, pentru 15,3 miliarde de dolari în 2017, a refuzat să spună ce tehnologie va fi produsă la noua fabrică Fab 38, a cărei construcție a început deja, potrivit Intel.

În iunie, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că Intel va construi o nouă fabrică de cipuri de 25 de miliarde de dolari în Israel, dar până acum Intel a refuzat să confirme investiția.

Uzina Fab 38 ar urma să se deschidă în 2028 și să funcționeze până în 2035.

scroll to top