Închide

Italia se confruntă cu o nouă alertă de secetă. Canalele din Veneția sunt aproape secate

Avatar
venice, italy, boats

Fotografie de 12019 pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Săptămânile de vreme secetoasă din timpul iernii au ridicat îngrijorarea că Italia s-ar putea confrunta cu o nouă secetă după situația de urgență din vara trecută, în timp ce Alpii au primit mai puțin de jumătate din cantitatea normală de zăpadă, potrivit oamenilor de știință și grupurilor de mediu, citați de Reuters.

Avertismentul vine în timp ce Veneția, unde inundațiile sunt în mod normal principala preocupare, se confruntă cu maree neobișnuit de scăzute care fac imposibilă navigarea gondolelor, a taxiurilor acvatice și a ambulanțelor pe unele dintre faimoasele sale canale.

Problemele din Veneția sunt puse pe seama unei combinații de factori – lipsa ploilor, un sistem de înaltă presiune, luna plină și curenții marini.

Râurile și lacurile italiene suferă de o lipsă severă de apă, a declarat luni grupul de mediu Legambiente, atenția fiind concentrată asupra nordului țării.

Po, cel mai lung râu din Italia, care se întinde de la Alpi, în nord-vest, până la Marea Adriatică, are cu 61% mai puțină apă decât în mod normal în această perioadă a anului, a adăugat grupul într-un comunicat.

În iulie anul trecut, Italia a declarat stare de urgență pentru zonele din jurul Po, care reprezintă aproximativ o treime din producția agricolă a țării și care a suferit cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

“Ne aflăm într-o situație de deficit de apă care s-a acumulat încă din iarna 2020-2021”, a declarat expertul climatic Massimiliano Pasqui de la institutul italian de cercetare științifică CNR, citat de cotidianul Corriere della Sera. “Trebuie să recuperăm 500 de milimetri în regiunile din nord-vest: avem nevoie de 50 de zile de ploaie”, a adăugat el.

Nivelul apei pe lacul Garda, în nordul Italiei, a scăzut la minime record, ceea ce a făcut posibil să se ajungă pe mica insulă San Biagio de pe lac printr-o potecă expusă.

Un anticiclon a dominat vremea în Europa de Vest timp de 15 zile, aducând temperaturi blânde, mai degrabă întâlnite la sfârșitul primăverii.

Cele mai recente prognoze meteorologice semnalează totuși sosirea precipitațiilor și a zăpezii atât de necesare în Alpi în zilele următoare.

scroll to top