Închide

Italia va prelungi toată vara măsurile fiscale menite să scadă povara prețurilor la energie

Avatar
Sculptures of a trevi fountain

Fotografie de Alex Toi pe Pexels

Timp de citire: 2 minute

Guvernul italian pregătește un set de măsuri suplimentare care să atenueze impactul prețurilor ridicate la energie, printre care prelungirea unei scutiri pentru taxa pe carburanți până la începutul lunii octombrie, potrivit ziarului italian Il Messaggero, citat de Bloomberg.

Pachetul de măsuri, care va fi probabil aprobat în a doua jumătate a lunii iulie, s-ar ridica la o valoare de aproximativ 8 miliarde de euro. Costurile ar urma să fie acoperite de performanțele economice și financiare din acest an ale Italiei, superioare celor estimate inițial.

În total, noile ajutoare ar duce cheltuielile totale ale Italiei pentru reducerea crizei energetice la aproape 40 de miliarde de euro, arată Il Messaggero, care citează mai multe surse care lucrează la proiectul de lege.

Pe 30 iunie, guvernul premierului Mario Draghi a aprobat măsuri de susținere a contractelor pe termen lung pentru importurile de gaze, o reducere a impozitului pe facturile de energie pentru gospodării și un împrumut de 4 miliarde de euro pentru operatorul pieței de energie GSE SpA pentru a accelera alcătuirea stocurilor în depozitele de gaze naturale înainte de începutul următorului sezon rece.

Potrivit Il Messaggero, pachetul aflat în prezent în pregătire va cuprinde:

  • Prelungirea reducerii de 0,3 euro pe litru a taxelor pe carburanți până la începutul lunii octombrie, cu două luni după actuala dată la care ar urma să expire, 2 august;
  • Refinanțarea unei reduceri de taxe pentru companii, proporțională cu cheltuielile pentru gaz și energie. Reducerea a expirat deja la 30 iunie și ar urma să fie prelungită pentru încă trei luni;

Sâmbătă, ministrul italian al tranziției ecologice, Roberto Cingolani, a declarat pentru postul jurnalul de știri SkyTg24 că Rusia și-a redus exporturile de gaze către Italia cu 15% față de nivelurile normale. Deși Cingolani a spus că se așteaptă ca prețurile să crească în continuare, în special ținând cont de planificata închidere pentru lucrări de mentenanță a gazoductului Nord Stream, el a adăugat că umplerea depozitelor de gaze până la 90% rămâne un obiectiv ”fezabil”.

Totodată, luni, guvernul lui Mario Draghi este așteptat să numească un oficial care va avea misiunea să eficientizeze răspunsul la actuala secetă gravă din Italia, care paralizează agricultura și producția de energie hidroelectrică. De asemenea, se așteaptă ca premierul să se întâlnească cu predecesorul său, Giuseppe Conte, pentru încerca să aplaneze disensiunile care s-au manifestat în ultima perioadă în sânul coaliției de guvernare, mai transmite Il Messaggero

scroll to top