Închide

Nu doar cu o brigadă de arbitri | O nouă prezență românească surpriză la Mondialele din Qatar

Avatar
close up of the fifa world cup trophy

Fotografie de Rhett Lewis pe Unsplash

Timp de citire: 3 minute

Departamentul pentru Securitate Internă (DHS) al Statelor Unite va fi una dintre principalele forțe de securitate prezente pentru a ajuta la asigurarea desfășurării în deplină siguranță a turneului final al Cupei Mondiale din toamnă, din Qatar. Printre națiunile care vor avea o prezență importantă în materie de securitate a turneului se numără și România, notează publicația qatariotă de limbă engleză Doha News.

Rob Silvers, subsecretar pentru strategie, politici și strategie la Departamentul pentru Securitate Internă, a confirmat implicarea Statelor Unite în domeniul securității competiției, într-un interviu acordat pentru postul TV american ABC News.

În cadrul interviului, oficialul DHS a subliniat că nu există nicio amenințare credibilă la adresa Cupei Mondiale din Qatar. Cu toate acestea, el a declarat că ”este vorba despre o aglomerare mare de oameni, așa că trebuie să fim oricând pregătiți din perspectiva securității”.

DHS va trimite în Qatar agenți ai Agenției de Securitate a Transporturilor (TSA) pentru a ajuta la verificarea bagajelor celor care vor ajunge în Qatar în calitate de susținători ai echipelor participante.

”Vom găzdui o delegație din Qatar la un mare aeroport din SUA pentru a le arăta aici practicile noastre de securitate aeroportuară, deoarece, evident, îi așteaptă un număr mare de vizitatori și vrem să-i ajutăm în acest sens”, a explicat el.

Silvers a menționat, de asemenea, că Agenția de Securitate Cibernetică și a Infrastructurii (CISA) va furniza părții qatariote resurse cibernetice:

”Secret Service va oferi sprijin referitor la protecția în detaliu a obiectivelor și la coordonarea operațiunilor de securitate la evenimentele majore ale competiției”, a spus Silvers.

România, parte a aparatului de securitate furnizat de NATO

Joi, NATO a anunțat că va sprijini, la rândul său, Qatar-ul cu măsuri de securitate în timpul Cupei Mondiale din toamna acestui an, ca parte a colaborării strânse a Alianței Nord-Atlantice cu Doha.

”Sprijinul va include instruire împotriva amenințărilor reprezentate de materialele chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN). Aceste servicii vor fi furnizate de Slovacia și de Centrul de Excelență pentru Apărare CBRN al NATO din Cehia”, a explicat Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat.

Ca parte a asistenței pentru securitate, România va oferi servicii de instruire despre operațiunile de protecție a VIP-urilor și de contracarare a amenințărilor reprezentate de dispozitivele explozive improvizate.

În plus, în pregătirea găzduirii turneului final, oficialii din Qatar și Turcia s-au întâlnit la Doha, luna trecută, pentru a discuta probleme legate de cooperarea în domeniul securității.

Suleiman Soylu, ministrul de interne de la Ankara, a anunțat în ianuarie că Turcia va trimite temporar în Qatar, pentru Cupa Mondială, un contingent de securitate de 3.250 de persoane. Este vorba 3.000 de ofițeri de poliție, 100 de angajați ai forțelor speciale turce, 50 de câini dresați pentru detectarea bombelor și personalul care se îngrijește de aceștia, 50 de experți geniști vor fi la post timp de aproximativ 45 de zile pe tot parcursul turneului.

Potrivit Al Jazeera, Soylu a mai declarat că Ankara a instruit 677 de oficiali de securitate din Qatar în 38 de domenii profesionale distincte.

În plus, o echipă de specialiști în securitate cibernetică va fi trimisă de Maroc în Qatar înainte de Cupa Mondială, potrivit instituțiilor media din Rabat.

În materie de contra-terorism și operațiuni anti-teroriste, Marea Britanie va fi partenerul cel mai implicat în sprijinirea Qatar-ului. Ben Wallace, secretarul de stat pentru apărare al Marii Britanii, a confirmat, la sfârșitul lunii mai, că Royal Air Force și Royal Navy vor fi responsabile de poliția anti-teroristă pe toată durata competiției.

Wallace a declarat într-un anunț oficial că Marea Britanie și Qatar ”își vor uni forțele pentru a asigura poliția aeriană în cer”.

Acest tip de servicii de securitate nu a mai fost niciodată furnizat de Marea Britanie pentru o Cupă Mondială care se desfășoară în străinătate.

Potrivit unei surse din Ministerul Apărării de la Londra, citate de The Telegraph, armata britanică va ajuta Qatar-ul cu capacități militare de combatere a terorismului și a altor pericole la adresa competiției, prin servicii de securitate maritimă, planificare a operațiunilor și sprijin pentru comanda și controlul operațiunilor de teren.

scroll to top