Închide

Joaca de-a Twitter-ul l-a costat pe Elon Musk 50 de mld. $ în doar două zile

Avatar
Elon Musk

Sursa foto: GETTY IMAGES / BBC.

Timp de citire: 2 minute

Averea lui Elon Musk s-a micșorat cu 50 de miliarde de dolari în cele doar două zile trecute din această săptămână, după ce acțiunile producătorului american de autovehicule electrice Tesla au scăzut marți pentru a doua zi consecutiv.

Este cea mai mare scădere a averii unui super-bogat prezent în Bloomberg Billionaires Index în decurs de două zile. De asemenea, marți a consemnat a doua cea mai mare scădere a unei averi în decurs de 24 de ore, după cea pe care a suferit-o Jeff Bezos (minus 36 de miliarde de dolari), după divorțul de MacKenzie Scott, în 2019, scrie Bloomberg.

Prăbușirea acțiunilor Tesla vine pe fondul unor zile tumultuoase pentru compania fondată de multimiliardarul cu origini sud-africane.

Totul a început în weekend, când Musk i-a întrebat pe urmăritorii săi de pe Twitter dacă ar fi bine să își vândă 10% din acțiunile pe care le deține în cadrul companiei. Potrivit rezultatului sondajului de pe Twitter, Elon Musk ar trebui să-și vândă acțiunile respective. El a primit răspunsuri de la 3.519.252 dintre cei 62,5 milioane de urmăritori ai săi, iar 57,9% dintre ei au votat ”da”.

La scurt timp, a urmat știrea potrivit căreia fratele său, Kimbal, și-a vândut o parte din acțiunile pe care le deținea el însuși chiar înainte de inițierea sondajului.

Cireașa de pe tort: Michael Burry, investitorul făcut celebru prin filmul ”The Big Short”, a dat o declarație marți dimineața, pentru Business Insider, în care spune că Elon Musk vrea să vândă o parte din acțiuni ca să își acopere unele datorii personale.

După scăderea averii sale estimate, avantajul lui Musk față de Jeff Bezos în topul celor mai bogați oameni din lume s-a redus la 83 de miliarde de dolari. Musk l-a depășit pe fondatorul Amazon pentru prima dată în ianuarie 2021, iar ulterior diferența averilor celor doi a crescut până la 143 de miliarde de dolari în favoarea lui Musk. Doar această diferență este mai mare decât toată averea estimată a lui Bill Gates, al 4-lea cel mai bogat om din lume, în clasamentul Bloomberg Billionaires Index.

În ciuda acestui episod de depreciere, averea lui Musk își păstrează un avans de 70% pe ansamblul acestui an, datorită avansului cotațiilor Tesla în baza creșterii puternice a profiturilor companiei și a numărului de livrări de autovehicule. O contribuție importantă a avut și evaluarea în creștere a companiei SpaceX. Capitalizarea bursieră a Tesla s-a menținut peste 1 trilion de dolari, bornă pe care a atins-o luna trecută, după ce rezultatele din trimestrul al treilea au depășit semnificativ așteptările pieței, iar presa a anunțat că gigantul pieței de închirieri de mașini Hertz a plasat o comandă pentru 100.000 de mașini Tesla.

scroll to top