Închide

K-Pop vs. industria energetică: o plajă sacră pentru tinerii coreeni, ”pângărită” de o termocentrală

Avatar
Maengbang Bts

Ședință foto a trupei BTS pe plaja Maengbang. Sursa foto: HYBE / The Chosun Daily.

Timp de citire: < 1 minut

O nouă termocentrală pe cărbune operată de compania sud-coreeană Samcheok Blue Power a fost pusă în funcțiune vineri dimineața, în ciuda unui val imens de proteste la care s-au raliat nu doar obișnuiții activiști ecologiști, ci și fanii trupelor de K-Pop, anunță Bloomberg.

Termocentrala pornită vineri va fi a șaptea cea mai mare instalație de producere a energiei electrice pe bază de cărbune din Coreea de Sud. Problema contestatarilor este că această se află aproape de plaja Maengbang, un loc emblematic pentru fanii trupei K-Pop BTS, după ce a apărut pe coperta albumului ”Butter”, apărut în 2021. Între timp, plaja a devenit un adevărat loc de pelerinaj pentru împătimiții genului.

Coreea de Sud s-a angajat să își reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 40% până în 2030 față de nivelurile din 2018, vizând eliminarea treptată a energiei produsă din cărbuni până în 2050. Totuși, industria energetică sud-coreeană face extrem de puține progrese în atingerea acestor obiective, potrivit unui raport de luna trecută al Global Energy Monitor.

Instalarea de noi capacități de producție pe bază de cărbune evidențiază dificultățile tranziției către producția de energie verde – solară și eoliană. La nivelul anului 2022, cărbunele a ocupat primul loc în ceea ce privește sursele primare de energie utilizate în economia sud-coreeană, cu aproape o treime din total, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Potrivit estimărilor, până la finalul acestui deceniu, ponderea cărbunelui în mixul energetic va ajunge la aproximativ 20%.

Termocentrala Samcheok are o capacitate instalată combinată de 2,1 GW, însă vineri a fost pornită doar una dintre cele două unități ale sale, potrivit unui oficial al companiei.

scroll to top