Închide

Avem cea mai mare inflație a patra lună la rând, dar premierul vede doar trendul descendent

Avatar
Inflatie

Foto: https://bridgepointconsulting.com/

Timp de citire: 2 minute

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la Iaşi, întrebat despre efectele inflaţiei asupra românilor, că trendul inflaţiei este unul descendent şi că la momentul preluării mandatului de prim-ministru inflaţia a fost de peste 10 la sută, iar pe finalul acestui an va coborî sub cinci la sută.

”Eu am preluat o inflaţie de, cred, 10,3 la sută. Am ajuns acum la o inflaţie de 5,8-5,9. Este evident că suntem într-un trend descendent. Sunt ferm convins că spre sfârşitul anului, categoric, va fi o inflaţie sub cinci la sută. De fapt, şi BNR a prognozat acest lucru. Ce e cel mai îmbucurător este creşterea economică estimată şi pe anul acesta, dar mai ales pe anul viitor. România a reuşit să nu intre în recesiune”,

a afirmat premierul Marcel Ciolacu.

El consideră că reducerea inflaţiei se datorează investiţiilor care se derulează peste tot în ţară, în special în zona sănătăţii, dar şi în infrastructură.

”E pentru prima oară în istoria României când avem plăţi efective de aproape 41 de miliarde în patru luni de zile, numai în zona de investiţii, iar creşterea economică a fost pentru prima oară bazată nu pe consum, a fost bazată pe investiţii. Cu adevărat, va trebui să implementăm reformele din PNRR, astfel încât când se vor finaliza aceste investiţii, şi avem de vreo 70 de miliarde de euro atât PNRR, cât şi exerciţiul financiar actual, să fie şi sustenabile. E un parcurs de dezvoltare, de fapt e drumul României în acest moment, care trece în zona ţărilor dezvoltate, odată cu aderarea la OECD”,

a adăugat Marcel Ciolacu.

Campionii scumpirilor din UE

În aprilie 2024, România a fost, pentru a patra lună la rând, ţara cu cea mai ridicată inflaţie din întreaga Uniune Europeană, la distanță apreciabilă de următoarea clasată în top, potrivit datelor făcute publice vineri de Biroul European de Statistică – Eurostat.

Atât în zona euro, cât și pe ansamblul UE, inflația în aprilie a stagnat față de luna precedentă. În zona euro aceasta s-a situat la 2,4%, în timp ce în UE27 a fost de 2,6%.

Statele membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) şi Finlanda (0,6%).

La polul opus, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost România (6,2%), Belgia (4,9%) şi Croaţia (4,7%).

Comparativ cu luna martie 2024, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 15 state membre (inclusiv în România: de la 6,7%, până la 6,2%), a rămas stabilă în patru ţări şi a crescut în opt state membre.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a rămas stabilă la 2,4% în luna aprilie.

scroll to top