Închide

Kievul anticipează că economia țării va scădea cu o treime în acest an, din cauza războiului

Avatar
blue and yellow striped country flag

Fotografie de Max Kukurudziak pe Unsplash

Timp de citire: 2 minute

Invazia nejustificată a armatei ruse în Ucraina a făcut ca economia țării să sufere un declin dramatic în trimestrul al doilea, Produsul Intern Brut scăzând cu 37% față de același interval din anul trecut, pe măsură ce infrastructura, exporturile și consumul s-au prăbușit, potrivit datelor publicate de Oficiul de Stat pentru Statistică, citate de Bloomberg.

După o scădere de 15% a PIB-ului în primul trimestru, prăbușirea economiei din perioada aprilie-iunie reflectă pe de-a-ntregul distrugerile provocate de invazia Rusiei, în urma căreia o cincime din țară este încă ocupată, principalele sectoare pe care se bazau exporturile țării sunt în cvasi-blocate, iar guvernul se află într-o evidentă imposibilitate de a lua măsuri adecvate din perspectivă economică, pentru a finanța atât eforturile militare de apărare a țării, cât și cheltuielile curente.

Pe lângă zecile de mii de morți din conflict, cifrele publicate joi de Oficiul de Stat pentru Statistică oferă o perspectivă asupra bilanțului economic al războiului.

Banca centrală a Ucrainei, care și-a menținut joi rata dobânzii de referință la 25%, a anunțat că orice perspectivă de redresare depinde de ”momentul la care se va încheia faza activă a războiului”.

Având în vedere diversele scenarii de atenuare a faze militare active și redresarea exporturilor prin porturile ucrainene care au început să funcționeze din nou – cel puțin parțial, banca centrală de la Kiev anticipează că creșterea PIB-ului s-ar putea relua anul viitor.

De altfel, există unii indicatori care au arătat semnale pozitive încă din august, pe fondul reluării treptate a unor exporturi de cereale. De asemenea, strânsul noilor recolte de cereale a înregistrat o creștere pe suprafețele de teren cultivate și aflate sub controlul Kievului, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei.

Datele estimative ale autorităților ucrainene pentru evoluția la nivelul întregului an anticipează o contracție economică de 33%, potrivit sursei citate.

scroll to top