Kremlinul ”lucrează” la lista cu ”țări neprietene” ale Rusiei. Lista provizorie a celor 10

,
Autor:    -  
men, honor guard, soldiers
Fotografie de WikiImages pe Pixabay

Timp de citire: 2 minute

Ministrul de Externe al Federației Ruse, Serghei Lavrov, a anunțat astăzi că Moscova va publica în curând o listă de țări ”neprietene” față de Rusia. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, citat de Izvestia.

”Lista este în curs de elaborare, nu mai durează mult, va apărea în curând și veți afla totul”, a declarat Lavrov.

Șeful diplomației de la Moscova a mai spus că lista țărilor respective nu este o ”bătută în cuie”, astfel încât, în timp, va putea fi revizuită, în conformitate cu modul în care vor evolua relațiile dintre țări.

Moscova nu intenționează să includă fără motiv nicio țară pe o astfel de listă, spune Lavrov, iar deciziile vor fi luate pe baza unei analize a situației și a identificării oportunităților de a trata statul într-un mod alternativ.

Pe 23 aprilie, președintele Vladimir Putin a semnat un decret privind măsurile de influențare a acțiunilor neprietenoase ale altor state. Documentul limitează încheierea de contracte de muncă între ”indivizi aflați pe teritoriul Federației Ruse” și misiunile diplomatice ale țărilor care desfășoară acțiuni neprietenoase în legătură cu Federația Rusă sau cetățenii statului. Guvernul rus a fost mandatat să stabilească lista țărilor ”neprietene”, împotriva cărora se vor aplica măsuri adecvate.

Este România pe lista scurtă cu ”neprietenii” Rusiei?

Cel puțin deocamdată, Izvestia crede că nu.

Conform unor informații apărute în publicația moscovită, lista ar cuprinde deocamdată aproximativ zece state, printre care se numără, aproape sigur, Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Cehia, Canada și Țările Baltice – Lituania, Letonia, Estonia. Sursele citate de Izvestia susțin că lista nu va cuprinde state-surpriză, ci adversari tradiționali ai Federației Ruse, state care au urmat o politică anti-rusă de multă vreme.

O altă sursă din interiorul administrației centrale de la Moscova a declarat pentru Izvestia că pe listă s-ar mai putea găsi Canada, Ucraina și Australia.

Numele României nu a fost menționat în acest context.

La întocmirea listei, s-au avut în vedere istoricul relațiilor bilaterale dintre Rusia și respectivele state, precum și capacitatea de a răspunde în mod adecvat la disensiunile care apar între Rusia și acele țări, potrivit Comitetului pentru politici sociale al Consiliului de Stat al Federației Ruse.

Este puțin probabil ca lista ”neprietenilor” să fie prea lungă, dar Statele Unite, Țările Baltice și Cehia vor fi cu siguranță incluse acolo, spune Oleg Shein, deputat, membru al Comitetului Dumei de Stat pentru muncă, politici sociale și problemele veteranilor.

”Marile țări din Europa de Vest – de exemplu, Germania și Franța – au și ele poziții divergente față de Rusia, dar sunt percepute de Moscova ca niște parteneri, deși sunt dependenți politic, economic și militar de Washington. Cu toate acestea, se bucură de un fel de independență, deci sunt un partener acceptabil de negocieri pentru noi. Este foarte dificil să spunem același lucru în legătură cu țările din Europa de Est, care nu posedă o astfel de independență și se află în faza de «mare agresiune» împotriva Rusiei. Se va face această diferență”, a declarat deputatul pentru Izvestia.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!