Închide

La Oradea, se va înființa prima companie aeriană locală. Când vor avea loc primele zboruri?

Avatar
Aeroportul Oradea

Aeroportul din Oradea. Sursa foto: website-ul aeroportului.

Timp de citire: 3 minute

Consiliul Județean Bihor și Primăria Oradea au semnat joi un nou parteneriat care are drept scop înființarea unei companii aeriene locale. Este un demers în premieră în România, pe care aleșii județeni din Bihor l-au și aprobat, în unanimitate, scrie publicația locală Bihor Online.

Protocolul prevede, printre altele, operarea de noi curse Oradea – București și curse între Oradea și unul sau două aeroporturi internaționale din vestul Europei, având la dispoziție o flotă de doar două aeronave, în prima fază.

”Sunt domenii importante în care colaborarea dintre Primăria Oradea și Consiliul Județean își spune cuvântul, pentru că aceasta duce la dezvoltarea orașului și a județului într-un ritm accelerat. În cazul de față, a avea un aeroport care să ne conecteze cu capitala țării mult mai bine și cu hub-uri europene exact asta înseamnă: o dezvoltare și condiții mai bune pentru investitori, pentru turiști și pentru comunitatea locală”, a precizat primarul municipiului Oradea, Florin Birta.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a declarat, la rândul său:

”De ce e bine să facem această companie aeriană locală? Suntem un oraș mediu din România care are în zona de influență a aeroportului aproximativ un milion de locuitori pe care se poate baza și pe care trebuie să îi deservească. Suntem un oraș și un județ în care operarea zborurilor este la limita de rentabilitate și depinde de politicile comerciale ale companiilor și de contextul global, iar rămânerea totală la hazardul pieței aeronautice nu este o soluție pentru dezvoltarea orașului. Am decis că este oportun, urmărind modele de conectare ale altor orașe mici din Europa la hub-uri aeriene, să înființăm această companie. Vom achiziționa sau închiria două aeronave de până la 75 de locuri fiecare cu care vom opera zboruri spre diverse destinații. Urmărim o scădere a prețurilor pe rutele respective, întrucât cele actuale nu sunt deloc mici.”

Minim patru zboruri pe zi

Potrivit acordului, noua companie va opera minim trei zboruri pe zi, în zilele lucrătoare, și minim două zboruri pe zi, în zilele nelucrătoare, pe ruta Oradea – București. Totodată, va avea minim un zbor pe zi, în zilele lucrătoare, spre un hub aerian european important, care să asigure conectarea către cele mai importante destinații din Europa și din lume.

”Pentru a trece la un alt nivel de dezvoltare economică, trebuie să fii conectat la hub-uri aeriene mari din Europa”, a precizat Ilie Bolojan.

El a mai adăugat că scopul companiei aeriene nu este să intre în competiție cu celelalte companii low cost, ci să asigure o conectivitate de bază, către capitala țării și în afara țării.

Mai mult, potrivit lui Bolojan, noua companie ar urma să aibă prețuri mai accesibile, pe ruta Oradea – București, față de cele din prezent. Președintele CJ a mai adăugat că dacă Oradea își consolidează aeroportul, cu siguranță va atrage și alte companii aeriene care să opereze de aici.

Cele două instituții vor identifica, cu ajutorul unor specialiști, soluții optime de colaborare: societate pe acțiuni, societate cu răspundere limitată etc. Totodată, urmează să fie identificate soluțiile cu privire la operarea celor două aeronave. Opțiunile sunt: achiziție, leasing sau închiriere. Tot cu ajutorul unor specialiști se va decide tipul de aeronave și capacitatea lor, dar și modalitatea efectivă de operare – operare directă sau contractarea serviciilor specifice de la terți.

CJ Bihor va adopta măsuri pentru reorganizarea activităților aeroportului din Oradea în vederea susținerii companiei aeriene nou înființate, iar municipalitatea va derula campanii de promovare a orașului Oradea și a zonei metropolitane ca destinație turistică și zonă de investiții în regiunile spre care vor fi operate cursele aeriene.

Potrivit președintelui CJ Bihor, activitatea companiei aeriene locale ar urma să fie finanțată din subscripții publice, sponsorizări și donații provenite din partea companiilor locale care vor dori să sprijine acest proiect.

Bolojan a precizat că cel mai târziu din primăvară compania va opera pe ruta Oradea – București, iar din toamna anului viitor către aeroporturi internaționale.

scroll to top