La Riad, Rusia a cerut deschis SUA deblocarea activelor rusești și slăbirea regimului de sancțiuni

, , ,
Autor:    -  
Sursa foto: Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse.

Timp de citire: 2 minute

Rusia vrea să determine administrația de la Casa Albă să deblocheze activele de stat rusești și să slăbească regimul de sancțiuni impuse de SUA, potrivit unei surse diplomatice familiarizate cu desfășurarea întâlnirii de la Riad, unde marți, pentru prima dată de la începutul războiului Rusiei din Ucraina, reprezentanți de rang înalt ai Kremlin-ului și ai Casei Albe au purtat negocieri îndelungate, potrivit publicației rusești independente The Moscow Times.

Sursa citată susține că Moscova încearcă să recapete accesul la fondurile înghețate în Statele Unite, cumulând aproximativ 6 miliarde de dolari. Acestea reprezintă o parte din rezervele Băncii Centrale a Rusiei, investite în active în dolari înainte de începerea războiului.

În total, țările occidentale au impus sancțiuni estimate la 300 de miliarde de dolari din rezervele valutare ale Băncii Centrale, dintre care două treimi – aproximativ 200 de miliarde de dolari – sunt blocate în Europa.

Sursele The Moscow Times susțin că delegația rusă a mai avut două cerințe esențiale în cadrul negocierilor cu partea americană: restabilirea activității misiunilor diplomatice și recuperarea proprietăților diplomatice rusești din Statelor Unite. În acest sens, Kremlin-ul acordă o atenție deosebită problemei returnării a două case din New York și Maryland, care au fost confiscate de administrația Barack Obama în 2016, sub acuzația că au fost folosite în scopuri de spionaj.

”Pentru Putin, această problemă nu este doar simbolică, ci o vede ca parte a restabilirii statutului Rusiei în relațiile cu Statele Unite”,

a menționat sursa.

Președintele Vladimir Putin a mandatat delegația rusă, alcătuită din ministrul de Externe Serghei Lavrov, asistentul președintelui Iuri Ușakov și șeful Fondului Rus de Investiții Directe Kirill Dmitriev, să arate

”… cea mai prietenoasă și, într-un fel, chiar elogioasă atitudine față de omologii lor americani și față de președintele Donald Trump personal”,

pentru a extrage beneficii maxime, a declarat sursa citată de The Moscow Times.

În ce privește obiectivele strategice ale negocierilor, Putin vrea să se asigure de statutul de neutralitate militară al Ucrainei, insistă pentru schimbarea puterii de la Kiev, reducerea armatei ucrainene și recunoașterea oficială a anexării Crimeei și a celor patru regiuni ocupate din sud-estul Ucrainei.

În urma celor patru ore și jumătate de negocieri, Rusia și Statele Unite au convenit să restabilească personalul misiunilor diplomatice reciproce la nivel de ambasade, ale căror activitate a fost de facto paralizată, din cauza expulzării în masă a diplomaților.

Din anul 2000, Statele Unite au declarat 225 de angajați ai misiunii diplomatice ruse personae non gratae. În august 2022, doar 184 de diplomați au rămas la Ambasada Rusiei la Washington.

De cealaltă parte, 755 de angajați ai misiunilor diplomatice americane, inclusiv cei din consulate, au fost expulzați din Rusia, iar înainte de începerea războiului, personalul Ambasadei SUA de la Moscova a fost redus la 120 de angajați — efectivul minimul din ultimii cinci ani anterior, potrivit agenției ruse de presă TASS.


Google News  Fiți la curent cu ultimele noutăți! Urmăriți AFACERI.news și pe Google News!